Тодоровић у обиласку радова на реконструкцији галерије и Дома војске 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Тодоровић у обиласку радова на реконструкцији галерије и Дома војске
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
20.06.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Градоначелник Чачка, Милун Тодоровић, обишао је данас радове на реконструкцији зграде галерији "Рисим", за шта су средства

обезбедили Министарство културе у износу од четири милиона и град Чачак три милиона динара.

Тодоровић каже да ће након ових радова, Рисимова галерија наредних 50 година бити стабилна, безбедна и без влаге.

"Министарство културе је имало изузетног слуха. Прошле године нисмо успели да спроведемо набавку, извођачи су специфични, лиценцирани и Анексом уговора определили су та средства и пренели средства за ову годину, што смо буџетом ми такође урадили", истако је Тодоровић.

Фото: Глас западне Србије

Директорка Уметничке галерије "Надежда Петровић" Милица Петронијевић, истиче да намена објекта остаје иста, за презентовање легата Богића Рисимовића Рисима, али на основу уговора са породицом, који је оценила као добар, галерија је намењена и за друге изложбе, пројекте.

"Не морамо да држимо цело време изложена Рисимова дела, већ радимо и редовне изложбе графике. Простор је имао лепе програме, често је коришћен за поставку експоната на меморијалима, али је имао и годишњи програм где смо давали шансу младим уметницима, да направе неке почетничке кораке", навела је Петронијевић.

Извођач радова су фирме Елкомс и Орнамент инжењеринг из Београда.

Директор фирме Елкомс, Слободан Тошовић, изјавио је да су радови почели пре двадесетак дана, а да је крајњи рок за њихов завршетак 29. август.

"Приликом радова употребљавају се изузетно скупи материјали. Овакви објекти морају да се заштите за бар наредних 50 година. Што се тиче материјала, нека техничка решења биће први пут примењена", нагласио је Тошовић.

Према његовим речима, сви радови се изводе под будним оком надзорних органа које је ангажовао град, а такође и Завод за заштиту споменика културе из Краљева који је формирао групу за конзерваторски надзор.

Библиотека од маја у новим просторијама

Приликом обиласка радова на реконструкцији Дома војске за потребе Градске библиотеке, градоначелник Чачка, изјавио је да је крајњи рок завршетка радова крај маја 2018. године.

Фото: Глас западне Србије

"Библиотека ће имати на располагању нешто више од 3.000 квадратних метара простора. Вредност реконструкције и доградње објекта је 122.654.000 динара са партерним уређењем. Непредвиђени радови су подземне инсталације, јака струја, 35-то киловотни кабал пролази на овој траси", објаснио је Тодоровић.

Он каже да је после уговарања са извођачем расписан јавни позив за надзор.

"Надзор је наша "Универзал задруга Чачак". Претплаћени износ пре девет година смо добили у првостепеном поступку са Министарством одбране у износу од 309.000 евра. Министарство се жалило на ту првостепену одлуку и чекамо пресуду Апелационог суда у Беогрду и наравно да ћемо тражити средства од министарства, у ком блику да ли у новчаном или натуралном видећемо. Тренутно ми смо за новчани део", рекао је Тодоровић.

Фото: Глас западне Србије

"У нацрту Стратегије за развој културе 2017/2027. библиотека Чачак као један од ретких установа поменута појединачно и то довољно говори како Министарство културе, односно Република Србија доживљава изградњу једне нове зграде библиотеке", изјавио је он.

Трифуновић подсећа да ће то бити прва таква зграда после 27 године, јер је 1990. године библиотека у Смедереву добила наменски изграђену зграду.

"Чекало се више од четврт века да један други град у земљи буде уцртан у културну мапу Србије са наменски оредељеним објектом градске библиотеке. Нове објекат ће у себе примити постојеће услуге, постојећа одељења, али и неке нове, као и две сале које ће служити и за друге културне потребе", рекао је Трифуновић.

Трифуновић је изразио очекивање да сале за венчања неће бити у оквиру нове зграде библиотеке, иако је та реч завршила у пројекту.

"Указао сам и оснивачима да је непримерено да у простору библиотеке се врше венчања, узимајући у обзир да код нас венчања иду уз пратњу музике, неретко и пуцњаве, што није примерено за било какав објекат, а нарочито за објекат установе културе", закључио је Трифуновић.

Градоначелник Чачак је током дана обишао и Дом ученика у изградњи.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.461.171 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)