Шљивовица боља од вискија и коњака 



 

Шљивовица боља од вискија и коњака
26.05.2014. 14:27 | 0 коментар(а)



Чачак – У Институту за воћарство у Чачку на крају прошле седмице заседала је Комисија за сензорско оцењивање ракија

 и највишу оцену – 19,06 бодова – доделила Мирку Добросављевићу из Доње Трепче. Он је са препеченицом из 2000. године победник „Смотре најбољих српских шљивовица за 2013”, која се приређује у овој научној установи.

Ово је трећа година узастопно како се под покровитељством града Чачка одржава својеврсна лига српских првака за ракију, пошто се такмиче само шљивовице произвођача из Србије, Републике Српске и Космета које су лане биле међу прве три на неком од регионалних надметања у Осечини, Тополи, Горњој Трепчи, Пријепољу, Блацу, Књажевцу, Баљевцу на Ибру и Сочаници на Космету. Овог пута има их 31.

Распон оцена у Чачку је од 19,06 до 16,71 бодова: додељено је 13 великих златних медаља (оцене веће од 18,50), 12 златних (од 18,01 до 18,49) и шест сребрних (од 16,01 до 18,00). Комисија је састављена од врхунских познавалаца националног акохолног пића. Председник је редовни професор Пољопривредног факултета у Земуну, др Нинослав Никићевић, заменик инжењер Милољуб Гојковић, а чланови Верољуб Урошевић, професор др Веле Тешовић, Велимир Митровић, професор др Светомир Милојевић, Милош Петрић, Иван Урошевић и мр Бранко Поповић. Секретар је Љубиша Станковић, а технички секретари др Олга Митровић и Мирјана Пајић.

мр Бранко Поповић

- Већ три деценије понављам да је српска шљивова препеченица боља од свих пића која су на светском гласу, и од француског коњака и калвадоса, и од шкотског малт вискија који се производи од јечма, или бурбона чије су сировине кукуруз и раж. Истовремено, част ми је што руководим најбољом Комисијом коју Србија данас може да састави – истакао је за „Политику” др Нинослав Никићевић, водећи српски стручњак за ракије.

др Нинослав Никићевић

Комисија је по модификовановом Буксбаумовом систему од 1 до 20 оцењивала боју (од 0 до 1 бод), бистрину (0-1), типичност (0-2), мирис (0-6) и укус (0-10) препеченица. Сву узорци били су шифровани и име победника знало се тек после отварања коверата, а оцењивање је трајало два до три минута по узорку при чему чланови Комисије немају право договора. Са паузама, оцењивачи су радили три сата и за неутралисање нервних завршетака користили минералну и обичну воду, млеко, млади сир, јабуке и хлеб.

Занимљиво је да су и друго и треће место на овој смотри заузели произвођачи из чачанског краја, професор др Милан Плазинић из Премеће са 18,79 бодова (ракија из 1995. године) и Станимир Минић из Доње Трепче са 18,78 (2002). До десетог места следе Милорад Секулић из Гуњаца код Пецке са 18,76 (1993), Станимир Минић са 18,69 (2007), Драги Ивановић из Блаца са 18,59 (1992), Милан Нешовић из Међухана са 18,58 (1997), Илија Рудић из Борче са 18,55 (1999), Михаило Стевановић из Стубла са 18,54 (2000) и Илија Рудић са 18,52 (2003).

Места од 11. до 20. заузели су Драгиша Миљојковић из Сочанице са 18,51 (2003), Љубиша Лазовић из Лешка (2005) и „Браћа Томашевић” из Пријепоља (2004) са по 18,50 бодова, Радмила Димић из Баљевца са 18,36 (-), Драгиша Тошић из Књажевца са 18,28 (2002), Славомир Тошић из Књажевца са 18,26 (1998), Стојан Тасић из Аранђеловца са 18,25 и 18,21 бодова за ракије из 2006. и 1998, Александар Вићентијевић из Брђана (2000) и Милица Алексић из Баљевца (-) са по 18,15 бодова.

Даље следе Драган Бурјаковић из Диваца (-) и Илија Рудић (2003) са по 18,05, Стојан Тасић (2002) и Предраг Романдић из Тополе (1993) са по 18,04, Милосав Марковић из Крњина код Лепосавића са 18,03 (2013), Предраг Дивац из Диваца са 17,87 (1981), Синиша Страхинић из Бора са 17,84 (2011), Никола Танасијевић из Рамаће код Страгара са 17,75 (2000), Станиша Миловановић из Гулија код Лешка са 17,35 (2013) и Раде Веруовић из Пријепоља са 16,71 (2008).

Најстарију ракију у овој конкуренцији имао је Предраг Дивац, јер је печена пре 33 године. Иначе, најбољу шљивову препеченицу у 2011. имао је Јовица Малиновић из Градишке у Републици Српској (19,08 бодова), а у 2012. Стојан Тасић из Аранђеловца (19,14 бодова).

- Ускоро ће на Институту уследити свечано проглашење резултата и додела награда. Чланови Комисије за оцењивање одрекли су се хонорара и замолили представнике града да та средства, у износу од 100.000 динара, усмере на рачун за помоћ поплављеним мештанима – каже мр Бранко Поповић, истраживач у Институту и главни организатор смотре.

Годишња производња ракије у Србији креће се од 20 до 30 милиона литара препеченице и још толико меке, односно заједно око шест литара по глави сваког становника.

Г. Оташевић











Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 



















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 82.285.462 посета
Тренутно на сајту: 129 посетилац(a)