Пехари за најизворније певање отишли у Пожегу и Рибашевину 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
Пехари за најизворније певање отишли у Пожегу и Рибашевину
Trenutno na sajtu: 665       |       Podeli:
20.08.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - У Приликама је одржан 17. Фестивал изворне српске песме у оквиру манифестације „Преображење 2019“,

који је окупио 64 певачке групе из свих крајева Србије, Републике Српске, Црне Горе, Босне и Херцеговине и Крајине, и тиме показао како се чува традиција, изворно народно стваралаштво и културолошки идентитет Србије.

За титулу најбољих такмичило се 24 женске и 40 мушких група.Наступ група пратио је и оцењивао жири од три члана: етномузиколог и члан Савеза аматера Србије, Мирјана Дробац, музички уредник РТС-а, Илија Павловић из Београда и професорка музичке културе из Иивањице, Анита Пешић Ивковић.
По оцени стручног жирија, прво место и пехар у женској конкуренцији освојиле „Распеване Пожежанке“ из Пожеге са песмом „Чувам овце око 9 сена“, а у мушкој „Српски божур“ из Рибашевине код Ужица са песмом „Ој ливадо росна траво “. Друго место и пехар у женској конкуренцији припало је групи „Бећари “ из Севојна, док у мушкој конкуренцији друго место припада „Кадињачи“ из Буара код Ужица. Пехар за треће место у женској конкуренцији припада „Ужичанкама“ из Ужица а у мушкој конкуренцији пехар остаје у Ивањици групи „Клековички жубор“ из Придворице.

У категорији певања из свог краја пехар припада женској групи „Рибница“ из Краљева а мушкој групи „Дрина“ из Нове Пазове.
Најбољи женски солиста је Јелка Марковић из групе „Дукат“ из Косјерића а мушки Миодраг Ћурчић из групе Оморика из Ивањице.
По оцени вођа група, најбоља женска и мушка група су из Ивањице : „Беле раде“и „Клековички жубор“.

Најстарији учесник фестивала је Мица Тодоровић која има 91 годину из Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића а најмлађа је Невена Десивојевић са 12 година из групе „Стеван Книћанин“ из Кнића. Диплома за највећи број учешћа на фестивалу припала је женској групи „Беле раде“ из Ивањице и мушкој „Луновачка моба“ из Луновог села.За очување старе жетварске песме награђена женска група Удружења пензионера „Треће доба“ из Косјерића, за избор песме – Бела ружа награђена женска група „Бреза“ из Ивањице. Награда за перспективну младу групу одлази у Војковиће – Источно Сарајево мушкој групи „Српски витезови“, за интерпретацију песме – Болна лежи Анђелија млада, мушкој групи „Сложна браћа“ из Рогачице и за избор песме и аутентичност извођења мушкој групи Етно удружења „Злакуса“ из Злакусе.

Фестивал је почео окупљањем и пријављивањем учесника у ОШ „Сретен Лазаревић“, дочеком гостију старим српским обичајем уз погачу и со, кафу и ракију, затим је уследило извлачење редних бројева наступа група, дизање фестивалске заставе уз химну фестивала „Шта то радиш Маро“ и заједничко коло. Свечани дефиле свих учесника програма у народним ношњама и са транспарентима од школе до центра Прилика, као лепши део фестивала и ревија народних ношњи, изазвао је велико одушевљење присутних посетилаца.Заједнички ручак за учеснике фестивала обављен је уз благослов свештенства и посну трпезу, јер се фестивал одржава у дане поста поводом хришћанског празника, Преображења Господњег.

У 15 часова почео је такмичарски део фестивала, здравицом здравичара Жељка Костића из Гуче и песмом добродошлице КУД-а „Прилички Кисељак“ а фестивал је у име локалне самоуправе, званично отворио помоћник председника општине Ивањица, Били Вуловић.У ревијалном делу публика је уживала уз звуке трубачког оркестра „Вељка Остојића“ и певачицу народне музике Гоцу Лазаревић у пратњи оркестра Николе Спасојевића и виолинисте Игора Пејовића, награђеном за најизворније музицирање на првом Сабору виолиниста у Прањанима.

Организатори манифестације су : МЗ Прилике, КУД „Прилички Кисељак“, ОШ „Сретен Лазаревић“ Прилике, Дом културе Ивањица, Туристичка организација Ивањица и Удружење изворних певачких група „Стари Влах“ Ивањица. Генерални покровитељи: општина Ивањица и Министарство културе и информисања Републике Србије.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.965.877 посета
Тренутно на сајту: 666 посетилац(a)