Треће међународно Бијенале графике у Чачку 2018. 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Треће међународно Бијенале графике у Чачку 2018.
Trenutno na sajtu: 481       |       Podeli:
24.09.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - Треће међународно Бијенале графике у Чачку трајаће од 11. октобра до 5. новембра, где ће бити изложена дела 184 аутора од тога 165 страна.

Организатори пројекта Бијенале графике у Чачку препознали су потребе локалне публике за богатијом понудом културних дешавања, а вођени чињеницом да је графика у оквиру постојеће уметничке понуде најмање заступљена, покренули су пројекат дугорочног карактера, који ће се бавити афирмацијом ове гране ликовне уметности.
Бијенале графике покренуто је 2012. године, са циљем да се публици приближе нове тенденције из области графике, да се представи рад и достигнућа графичких уметника из света, као и да се додатно подстакне афирмација младих српских уметника који се баве ликовном графиком. Прва два бијенала подразумевала су изложбе радова преко 100 домаћих и страних аутора и забележила велико интересовање медија и посећеност од стране публике.

Првo Биjeнaлe графикe одржано је 2012. године. Изложба бијенала одржана је у периоду од 24. фебруара до 17. марта 2012. год. у средњем и горњем холу Дома културе у Чачку. Изложбу је отворио Магистар Родољуб Карановић, професор на Факултету ликовних уметности у Београду. Изложба је oкупила 50 aутoрa (21-ног дoмaћег и 24 стрaна) сa прeкo 90 грaфикa. Реализацију пројекта помогло је Рeпубличкo рeсoрнo министaрство зa културу и Дoм културe у Чaчку. Излoжбa je билa вeoмa пoсeћeнa и oствaрилa je знaчajaн публицитeт у мeдиjимa.Друго бијенале графике одржано је у периоду од 20. новембра до 06. децембра 2014. год. у средњем и горњем холу Дома културе у Чачку. Изложбу је отворио Магистар Милош Ђорђевић, уметник графике. Прeкo 60 aутoрa (33 стрaна и 28 дoмaћих) изложило је прeкo 120 рaдoвa. Излoжбa je изaзвaлa joш вeћe интeрeсoвaњe публике и обезбедила мeђунaрoдно пaртнeрство са Tриjeнaлом грaфикe у Битoљу, из Maкeдoниje и Биjeнaлом грaфикe у Вaрни, из Бугaрскe. Биjeнaлe je пoстaлo рeгиoнaлнa институциja кoja oкупљa сaврeмeну грaфичку сцeну и низoм прojeкaтa настоји дa критички и aнaлитички промaтрa сaврeмeнe тoкoвe и тeндeнциje у грaфичкoj пракси. Иницијална идeja о jeднoстaвнoм прикaзу графичке уметности кроз организовање изложби је eвoлуирaлa у прojeкaт кojи зaхтeвa свeoбухвaтну aнaлизу сцeнe, a тo пoдрaзумeвa и другe видoвe aктивнoсти.

Ове године свечано отварање планирано је 11. октобра у 19.00 часова у свечаном холу Дома културе а излагаће се и у Међуопштинском архиву, Регионалном центру и Еко парку „Јелица“. На изложби ће бити заступљена дела 184 аутора ( 165 страних ). У Дому културе излагаће се страни и домаћи уметници, у Архиву кинески аутори (њих 70), у Регионалном центру одржаће се 12.октобра панел дискусије на теме графике и стваралаштва, а у Еко парку“ Јелица“ биће изложена дела студената факултета у Крагујевцу. Од награда ове године, поделиће се Grand Prix, прва награда: она подразумева самосталну изложбу аутора на следећем бијеналу 2020; друга и трећа награда представљају заједничку изложбу оба аутора на следећем бијеналу 2020. Поред тих награда додељујемо и Специјалну награду, у виду ручно прављеног папира, коју додељује AWAGAMY FACTORY из Јапана. У жирију за награде и селекцију изложбе налазе се еминентни уметници и професори.

Председник жирија је проф. Бојан Оташевић са ФИЛУМ-а из Крагујевца, а поред њега у саставу жирија су још Владимир Ранковић из Крагујевца и Весна Петровић испред Дома културе наградили су Галбријелу Булатовић са GRAND PRIX, Tomasz Kukawski из Пољске је добио другу награду а Ненаду Зељићу је додељена трећа награда, специјална награда AWAGAMI је додељена Lui Zhan Lei из Кине . Поред овог жирија, заседаће и жири за академска и панел предавања (у Регионалном центру) у саставу Ирена Кечкеш (Гуам, САД), Таида Јашаревић (Сарајево, БИХ) и Милош Ђорђевић из Београда.

Битан сегмент ће бити и Панел предавања у Регионалном центру, 12.октобра од 10.00 до 17.00 часова, на којима учествују еминентни теоретичари и уметници из иностранства: Bess Frimodig – Британија, Maciej Zdanowicz – Пољска, Никола Рдосављевић, Norma Alejandra Escribano – Аргентина, Teresa Anna Slusarek – Пољска, Ивана Флегар... а као највеће име ове године долази Richard Noyce, тренутно најпризнатији теоретичар у свету. Следећег дана, 13. октобра у холу Дома културе, биће одржана графичка радионица са основцима из О.Ш. „Свети Сава“ из Атенице и наставницом Јесном Јовановић, а координатор радионице је проф. др. Никола Велицки, са Факултета ликовних уметности из Београда.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.774.520 посета
Тренутно на сајту: 482 посетилац(a)