Отворена изложба о Андрићу 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Отворена изложба о Андрићу
Trenutno na sajtu: 412       |       Podeli:
10.10.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Поводом јубилеја, 125 година од рођења српског и југословенског писца и дипломате Ива Андрића,

у понедељак, јуче је . у Градској библиотеци „Владислав Петковић Дис“ отворена изложба под називом „Ћутања и разговори“ чији су аутори Биљана Раичић и Душица Цибралић.

Изложбена поставка у Позајмном одељењу за одрасле читаоце обухвата књижну и некњижну грађу из фондова Библиотеке међу којом су заступљена Андрићева књижевна дела, избор из критике Андрићевог стваралаштва, фотографије и рукописи из Легата Синише Пауновића, Андрићева биста, рад академског вајара Зорана Ивановића итд.

Иво Андрић је рођен 9. октобра 1892. године у Травнику, основну школу је завршио у Вишеграду, а матурирао 1912. у Сарајеву. Словенску књижевност и историју студирао је у Загребу, Бечу, Кракову и Грацу где је и докторирао 1924. године. Прву песму је објавио 30. септембра 1911. године у часопису „Босанска вила“, а књигу лирске прозе „Ex ponto“ 1918. у Загребу. Као припадника „Младе Босне“ аустријске власти га хапсе почетком Првог светског рата и он све до 1917. тамнује по казаматима Сплита, Шибеника и Марибора. По завршетку рата Андрић 1921. ступа у дипломатску службу Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца где ће у разним представништвима од Ватикана, Рима, Беча, Трста, Париза, Мадрида, Женеве и Берлина остати све до 1941.године. Други светски рат проводи у Београду када настају његова капитална дела „На Дрини ћиприја“, „Травничка хроника“ и бројне приповетке.

Почетком марта 1945. године први пут је штампан роман „На Дрини ћуприја“ који ће потом доживети бројна издања и Андрића препоручити Комитету за Нобелову награду која му је уручена 10.децембра 1961.године у Стокхолму. Иво Андрић је умро 13.марта 1975. године у Београду, а урна са његовим пепелом почива у Алеји великана на Новом гробљу.

Чачански писац, страствени читалац, аутор који је недавно овенчан међународним књижевним признањем „Сребрни витез“, поклоник Андрићевог дела и један од најчитанијих аутора у статистикама чачанске Библиотеке, Милутин Мића Миловановић, отворио је изложбу „Ћутања и разговори“. Он је говорио о Андрићевом делу, нарочито роману „На Дрини ћуприја“, као и о Андрићевим „жигосаним ликовима на ивици парапсихологије“.

Андрићеве прозне и поетске одломке говориле су Анђела Миловановић и Тијана Ивановић, а присутне је поздравила и једна од ауторки, Биљана Раичић. Изложба је отворена до краја октобра.

 

 

Глас западне Србије

 

 

 

 

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.927.591 посета
Тренутно на сајту: 412 посетилац(a)