Неразвијенима 30 милиона евра 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Неразвијенима 30 милиона евра
Trenutno na sajtu: 400       |       Podeli:
16.04.2019 | 0 коментар(а)



До краја 2020. године 40 општина и градова у Србији, пре свега оних који спадају у мање развијене,

реконструисаће неки од јавних објеката. Спроводи се 30 милиона евра вредан пројекат "Партнерство за програм локалног развоја". Држава обезбеђује осам милиона, а за остала 22 милиона евра у понедељак је потписан уговор о кредиту са Европском инвестиционом банком. Потписе су ставили министар финансија Синиша Мали и шеф дивизије ЕИБ за Словенију, Хрватску и Западни Балкан Матео Ривелини.

Програм предвиђа реконструкцију општинских зграда, изградњу зелених пијаца, комплетно реновирање и изградњу ЛЕД расвете, обнову вртића и биоскопа, и изградњу видео-надзора у око 40 општина које су у претходном периоду погођене поплавама, мигрантском кризом, имају низак индекс развијености и које су постигле добре учинке током реформе јавне управе.

,,Реч је о најповољнијем кредитном аранжману, јер ће се каматна стопа дефинисати у тренутку повлачења новца. Биће фиксна или варијабилна у зависности од тога шта Србија буде желела", истакао је Мали. "Ми ћемо гледати да покријемо њихове трошкове повлачења новца. За Клинички центар то је на пример било 0,6 одсто. Циљ програма је да се побољшају услови живота и квалитет локалне инфраструктуре, како би се обезбедио равномеран регионални развој. Локалне самоуправе ће бити привлачније страним инвеститорима".

За подршку кроз овај програм моћи ће да конкуришу општине из треће и четврте категорије развијености. Њих је у Србији 90. Осам милиона евра биће обезбеђено из буџета државе и локалних самоуправа и из донаторских средстава.

,,Имајући у виду велике разлике између општина и градова и неуједначеност праксе општинског рада, одлучено је да ће највећу подршку кроз Програм добити општине из треће и четврте групе развијености", истакао је министар државне управе и локалне самоуправе Бранко Ружић. ,,Општине које желе да конкуришу, мораће да учествују са најмање 15 одсто од потребних средстава за пројекат".

Замајац

Ово је инвестициони замајац за локалне самоуправе које треба да буду покретач развоја земље, које су и главни носиоци активности у приступању земље ЕУ, јер највећи део прописа које Србија треба да усклади са ЕУ, мора да се спроводе на локалу - истако је шеф Делегације ЕУ у Србији Сем Фабрици. - Важно је да се економска отпорност не концентрише само у највећим градовима, већ је треба проширити на читаву земљу.

ГЗС / Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.779.268 посета
Тренутно на сајту: 400 посетилац(a)