Петковић: Локални медији су партнери Града Ужица – наредне године буџет за медије већи за 50 посто 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Петковић: Локални медији су партнери Града Ужица – наредне године буџет за медије већи за 50 посто
Trenutno na sajtu: 342       |       Podeli:
18.09.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Помоћник министра за културу и информисање, Славица Трифуновић, разговарала

је са представницима локалних медија у Ужицу и представницима градског руководства на тему унапређења информисања грађана на локалном нивоу, саопштено је на сајту града.

Сврха ових посета, поред утврђивања стања “на лицу места” а које се тиче информисања грађана у локалним заједницама кроз разговор са представницима руководстава и представницима локалних медија јесте и напор Министарства културе за унапређење система информисања као и положаја новинара.

На сусрету је било речи о томе колико тачна оцена о стању у локалним медијима у земљи кореспондира са нацртом националне Медијске стратегије чије се усвајање очекује крајем године. Речено је такође да се, по подацима истраживања, 42% грађана Србије о догађајима информише из локалних медија, будући да их и највише занима функционисање локалних средина, а да локално становништво на националном фреквенцијама прати догађаје од општег интереса.

Положај локалних медија, како је оцењено, није у завидином положају, и по потребама за финансијама, и по потребама за образованим младим кадровима који немају интересовања за ову врсту посла, на првом месту због ниских примања. Пројектно финасирање није замена нити пандан финасирању медија из буџета, односно власници медија не могу очекивати да се целокупно пословање финансира из буџета грађана, већ само оне теме које се одреде као приоритети локалних средина- могло се чути на састанку.

Помоћник министра за културу и информисање, Славица Трифуновић у разговору са градоначелником Ужица Тихомиром Петковићем, фото: сајт града Ужица

„Ужице је један од градова који се може похвалити тиме да у јануару расписује конкурс за пројектно финансирање медија, раније него многи други градови у Србији“, рекла је помоћница министра, Славица Трифуновић и апеловала на градско руководство да се ставка у буџету намењена потребама јавног информисања повећа.

Говорило се и о начину одлучивања о расподели средстава на јавном конкурсу, избору комисије, као и о контроли производње медијских садржаја, као и контроли трошења средстава.

Градоначелник Ужица, Тихомир Петковић, рекао је да “локалне медије сматра партнерима, као и да је очекивање локалног руководства да медији буду својеврстан контролор њиховог рада, односно, да у име грађана, укажу на пропусте, као и да предлажу решења различитих проблема од општег интереса”.

Његово обећање које се тиче финансирања локалних медија за наредну годину односи се на увећање ове ставке у буџету за 50 % , односно са садашњих 10 колико Град издваја за пројектно суфинасирање и преносе седница Скупштине, на 15 милиона динара.

 

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.857.267 посета
Тренутно на сајту: 343 посетилац(a)