Почетак школске године - удар на џеп родитеља 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Почетак школске године - удар на џеп родитеља
Trenutno na sajtu: 799       |       Podeli:
25.08.2018 | 0 коментар(а)



У току су завршне припрема за почетак школске године. Гужве у књижарама су све веће. Да би потпуно за опремили једног ђака првака,

родитељи треба да издвоје од 12.000 до 22.000 динара.

Ове године Марија Мијатовић за школу спрема два првака. Основца и средњошколца. Као самохрана мајка троје деце одлучила се за куповину половних књига. За основца се, каже, делом већ снашла.

"Ранац је добио, тако да сам се спасила за то, а прибор ћу да гледам да буде што приступачније мом буџету, јер другачије не могу", каже Марија.

У потрази за што приступачнијим ценама уџбеника и ђачке опреме и екипа РТС-а обрела се у једној београдској књижари. Ту смо сазнали да комплет књига за прваке може да се пазари по цени од 6.000 до 9.000, ранчеви од 2.000 до 8.000, док су цене свесака од 50 па до 300 динара.

Рачуница је јасна – да би купили, а потом и напунили ранац за ђака првака родитељи би требало да издвоје од 12.000 22.000 динара. Ако у кући имају два школарца, ситуација је сложенија. Тада би требало да рачунају на једну просечну плату.

Зато је доста оних који се одлучују да плаћање одложе.

"Могу да кажем да се од комплетне продаје неких 40 одсто базира на продаји преко административне забране. Родитељи често масовно користе ту могућност и користе могућност куповине на одложено плаћање, картице и рате", истиче Јелица Милошевић, шеф одељења у малопродаји "Службеног гласника".

Плаћање на рате једно од решења

Живот на рате већ је постао део свакодневице, кажу у удружењу које окупља родитеље и додају да се они довијају на разне начине.

"Ти уџбеници би сигурно могли да буду јефтинији. Све ово што иде уз, сигурна сам да може да буде јефтиније зато што већина људи из Србије иде у околне земље, купује за своју децу и то им се исплати, и пут и то им дође јефитиније него у нашој земљи", указује Гордана Племић из удружења "Родитељ".

Осим брига око финансија, родитељи првака су додатно под стресом јер, како тврде психолози, сада све активности треба ускалдити са школарцем.

"Добро је да у овом периоду мало прошетају до школе да се мало дете упозна са простором и амбијентом кроз који ће пролазити. Добро је да негде одреде кутак који ће бити дечији радни простор и да заједно са дететом распореде прибор или ствари које ће ту стајати", напомиње дечији психолог Бранка Тишма.

Добра вест је, кажу, да чим деца крену у школу, стрес полако попушта. А онда остаје још само да се отплате уџбеници узети на рате.

ГЗС/РТС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.052.641 посета
Тренутно на сајту: 800 посетилац(a)