У духу традиције Јабланица и ове године домаћин Сеоског вишебоја 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku             

 
У духу традиције Јабланица и ове године домаћин Сеоског вишебоја
Trenutno na sajtu: 1278       |       Podeli:
24.06.2019 | 0 коментар(а)



Златибор - У златиборском селу подно Торника, чувеној Јабланици, већ 14. годину за редом одржава се манифестација „Сеоски вишебој".

Недеља, је протекла у знаку саборовања и традиције златиборског краја, спортских надметања и позитивне атмосфере.

Од раних јутарњих часова и домаћини и гости припремали су се за интересантан спортски и културни програм, по коме је ова манифестација позната не само у Западној Србији већ и шире. Свечано отварање манифестације уприличено је у 11.00 часова обраћањем председника општине Чајетина, Милана Стаматовића, уз наступ трубачког оркестра Милована Милаћевића.

Спортска такмичења почела су нешто касније. Спретни златиборци, али и гости који су имали жељу да се укључе у надметања такмичили су се у традиционалним спортским дисциплинама попут бацања камена с рамена, скок у даљ, превлачење кличка, превлачење руком, пузање уз бандеру.

Поред спортских, такмичење је било организовано и у неколико радних дисциплина: ручно престругавање тестером кладаром и ручно стругање дубећом тестером.

Судећи по реакцијама публике најузбудљивије дисциплине биле су трка коња и такмичење у трци на влаци коњском и воловском запрегом.

За добру атмосферу и расположење гостију био је заслужан богат културно-уметнички програм у оквиру кога су наступали трубачки оркестар Милована Милаћевића, ансамбл КУД-а „Златибор", Вујица Драговић, оркестар „Чудо" и певачке групе.

Како је село Јабланица још од давнина познато по производњи катрана, организацији Сеоског вишебоја претходило је паљење катранице и демонстрација печења катрана на традиционалан начин, онако како су стари у овим крајевима то радили вековима уназад.

Туристичко удружење Јабланица, уз подршку општине Чајетина, Туристичке организације Златибор и Спортског центра Чајетина , још једном је показало да у свом селу чувају и негују бисер традиције и да су домаћини једне од најбоље организованих сеоских манифестација Србије.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.978.716 посета
Тренутно на сајту: 1280 посетилац(a)