Борис Тадић - Овакви избори нас не занимају, једино уједињена ДС може се супроставити Вучићу 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Борис Тадић - Овакви избори нас не занимају, једино уједињена ДС може се супроставити Вучићу
Trenutno na sajtu: 358       |       Podeli:
24.05.2019 | 0 коментар(а)



На обнављање ДС сам позивао исте године када смо је напустили, чим су се околности промениле и чим је поново било могуће инфраструктурно оснажити странку.
Фото: ГЗС

Пре тога то није било могуће, јер се тадашње руководство дистанцирало и извињавало за политику која је довела до највећих резултата у њеној историји. Не можете се дистанцирати од онога што доводи до успеха, а очекивати успех. Овако у интервјуу за "Блиц" о уједињену демократа говори бивши председник Србије Борис Тадић.

Kако ће савез који чине ДС, СДС и ЗЗС убудуће функционисати правно? Kада ћете постати и правно јединствен политички субјекат?
- Странке чланице ове уније ће функционисати и правно и политички као посебни субјекти, јер ово је само први корак ка реализацији идеје коју заступам годинама, а то је обнављање велике ДС. До коначног уједињења функционишемо као одвојене странке и странке чланице постоје као и до сада, само што ћемо убудуће координисати све наше активности и ставове. Само велика и уједињена ДС, имајући у виду социјалну структуру нашег друштва, има капацитет да се супротстави овом режиму и инфраструктурно и организационо, а она је у једном тренутку променом политике и начина функционисања почела да се одриче те улоге и да се своди на минорну странку која не може да утиче на промене. Последњи је тренутак да се то промени и тој промени хоћу да допринесем својим искуством победа над старим и новим радикалима. Зато сам позвао све бивше лидере да се ујединимо око циља подизања ДС, а коначно уједињење има смисла само уколико буде постављено на темељима на којима та странка може поново да заузме улогу у друштву и на политичкој сцени коју је имала. Надам се да ће то бити могуће већ до краја ове године или почетком следеће, а тек када дође до тог коначног уједињења функционисаћемо као јединствен субјекат у сваком смислу.
Зашто сте изабрали да не будете копредседавајући и то место препустите Александру Ивановићу?
- Још од деведесетих се систематски бавим процесом изградње лидера у политици, од времена када сам формирао и водио Центар политичких вештина до времена председничког мандата у држави и странци и ако погледате, већина данашњих актуелних лидера у опозицији је настала управо кроз те процесе. И ова одлука да делегирам Александра Ивановића на копредседничко место у унији са ДС и ЗЗС је део истог тог процеса.

Да ли мислите да је време за нова лица у политици? Kо су људи који могу да наследе вашу генерацију? Kо би могао да буде председник велике ДС?
- Прича о старим и новим лицима у политици је израз политичке незрелости, карактеристичан за младе демократије. Па кад је политика од Платона до данашњег дана могла бити успешна и на опште добро, а да је била лишена фактора искуства? А што се тиче нових лица у политици, увек је време и за њих. Међутим, чињеница да је неко нов не промовише сама по себи неко ново лице у политици као лидера, већ је за то потребно и генерисати нове идеје, добити масовну подршку за њих, односно победити на изборима. Па ће тако и председник велике ДС бити онај ко успе да испуни те критеријуме, а ја ћу сваком ко поред тих задовољава и моралне критеријуме са великим задовољством помоћи.

Шта су краткорочни циљеви нове политичке организације, а шта дугорочни?
- Непосредни циљеви су дефинисање нових политика које одговарају потребама грађана, формирање заједничке инфраструктуре и организације, као и избор нових локалних и регионалних лидера, што је основна претпоставка остваривања стратешког циља обарања напредњачке власти и изградња демократских и независних институција, као и свеукупне нормализације нашег друштва и политичког живота након седам отровних година Вучићеве аутократије.
Да ли подржавате усвајање закона о строжем кажњавању силоватеља и убица деце?
- Не подржавам усвајање овог закона, поготово не на овакав начин, не само због тога што нас удаљава од европских стандарда већ и што укупна атмосфера у друштву, која је настала након иницијативе за доношење овог закона, није обезбедила да се озбиљно размотре сви стручни правни, педагошки и пенолошки аргументи. Бесрамној политизацији овако осетљиве и тешке теме су, нажалост, допринели и неки делови опозиције, а Вучићева власт је све то покушала да искористи за додатне политичке манипулације и замену теза у којој је циљ представити опозицију неодговорном, јер се не враћа у парламент ни када су дневном реду овакве теме. Да је у питању добра намера, власт би покренула то питање свих претходних година, а не баш у време бојкота парламента због ког режим има проблем кредибилитета у међународној јавности. Међутим, не само да користе овакву овако осетљиву тему да би прали свој међународни имиџ већ се из потаје и на брзину у одредбе кривичног дела, која се санкционишу доживотном робијом, убацују и намерно недовољно дефинисане политичке акте против овог режима. Толико о бризи за децу. Ово је још један доказ да је Вучић трговац не само душама живих људи већ душама оних који то више нису.

Kако сте задовољни новом фазом протеста?
- Одлазим на протесте када год имам прилику. Подсећам да сам и обраћајући се грађанима на протесту 13. априла рекао да ће ово бити дуга борба и да би се требало наоружати не само новим идејама већ и стрпљењем. Надам се да ће нова идеја формирања слободних зона имати позитивне ефекте.
Овакви избори нас не занимају
Да ли планирате да изађете на редовне изборе, пошто је извесно да ванредних неће бити, и под којим условима?
- Истинска опозиција је већ донела одлуку да бојкотујемо изборе под оваквим условима и јавно смо изнели конкретне захтеве за испуњење фер изборних услова, тако да на изборе под оваквим условима свакако нећемо изаћи, јер не желимо да дајемо легитимитет нелегитимним изборним резултатима. Победа добијена на темељу лажи, пропаганде и егзистенцијалног уцењивања грађана, чак и када је легална, не може бити легитимна. А што се тиче извесности о којој говорите, једино је извесно да ће Вучић донети одлуку о расписивању избора онда када то буде у његовом личном и страначком интересу.


ГЗС / Блиц









PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Boris Tadić

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.482.463 посета
Тренутно на сајту: 358 посетилац(a)