Општа болница у Чачку спала на три кардиолога? 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Општа болница у Чачку спала на три кардиолога?
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
23.09.2017 | 0 коментар(а)



Чачак - Општа болница у Чачку до краја месеца остаће са свега 12 интерниста, након што двоје лекара буде отишло у пензију. Посебно је забрињавајућа чињеница

да су на интерном одељењу остала да раде свега три кардиолога, пошто су двојица угледних лекара те специјалности, др Китановић и др Крупниковић, напустили болницу и отпочели приватну праксу.

Ово упозорење чачанској јавности изнео је др Александар Радојевић, лекар на грудном одељењу овдашње болнице и лидер Групе грађана у локалном парламенту. Он страхује да пацијенте на интерном одељењу више неће имати ко да лечи, а поређења ради, наводи да болнице у Ужицу и Ваљеву имају више од десет кардиолога.

"Немогуће је да само три кардиолога, који опслужују коронарну јединицу, издрже тај темпо рада, будући да раде три смене свакога дана наизменично", казао је др Радојевић. Неко ко је био задужен да планира кадрове у болници очито није планирао одлив незадовољног људства из било ког разлога. Тако смо сада у ситуацији да на више одељења у чачанској болници не може да се организује дежурство, а нека одељења практично остају без кадрова који могу да “носе” посао.

На ортопедији, урологији и неурологији нема дежурних лекара сваки дан јер их једноставно нема довољно да би покривали дежурства. Болничко планирање и развој ове здравствене установе су такви да је немогуће предвидети како ће се ствари даље одвијати. Они који раде у болници имају толико посла да сви скупа једва издржавамо.

Он истиче да су кардиолози одлазили из болнице, јер, највероватније, нису могли да поднесу оптерећење којем су били изложени.

др Александар Радојевић, фото: Глас западне Србије

"Очито је да недостаје кадрова, а да нема неког значајнијег пријема, јер када примите лекара на специјализацију треба вам пет година да добијете интернисту, а после тога још три или четири године да добијете интернисту-кардиолога. Не знам да ли тренутно има специјализаната на интерном одељењу, али знам да ретко срећем младе лекаре у нашој болници", закључио је др Радојевић.

Са друге стране, менаџмент чачанске болнице демантује изјаве др Радојевића, за које тврде да нису добронамерне. Заменица директора др Славица Драгутиновић истиче да у Чачку тренутно ради пет кардиолога, а не три, како прича др Радојевић.

др Славица Драгутиновић, фото: Глас западне Србије

Поред тога, имамо запослених 19 интерниста, који су спремни да пруже помоћ сваком пацијенту. Тек у крајњем случају, када се захтева уска стручна специјализација, пацијенти ће ићи код кардиолога.

"Грешка је што лекари опште праксе упућују људе кардиолозима, а прескачу интернисте", рекла нам је др Драгутиновићева. Имамо два лекара на специјализацији на интерном одељењу и још два која се спремају за рад у ангио-сали, која ће ускоро бити отворена у болници.

Драгутиновићева је додала да садашње руководство строго води рачуна о прописаним нормативима, што није био случај са претходним, па се због тога дошло до ове ситуације. Она, међутим, наглашава да нема разлога за панику, те да ће сваки пацијент имати пуну медицинску негу.

АНГИО-САЛА

Др Радојевић каже да му није јасно како ће ангио-сала почети да ради у болници у Чачку. Он сматра да ће настати проблем, јер се зна да је за рад у њој неопходан искусан интервентни радиолог и у сваком тренутку присутан кардиолог.

Новости/В. Илић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.372.968 посета
Тренутно на сајту: 333 посетилац(a)