Ревија ученичких и професионалних модела – заједно до посла 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Ревија ученичких и професионалних модела – заједно до посла
Trenutno na sajtu: 315       |       Podeli:
10.06.2017 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Модном ревијом ученика текстилног смера Техничке школе и Кластера текстилаца општине Пријепоље завршила се

промоција смера “модни кројач” трећи степен, који ће од септембра месеца кренути по дуалном систему образовања.Своје моделе приказали су ученици Техничке школе, али и фирме чланице Кластера. Занимљиво је да су манекени били управо ђаци док су производе фирме Трендтекс поносно прошетали запослени у овој компанији.

Значај увођења дуалног образовања и препознавање потребе привреде похвалио је начелник Златиборског округа Димитрије Пауновић који је истакао да је од изузетне важности опредељење државе да се крене са дуалним образовањем јер ће се на тај начин доћи до квалитетних кадрова пре свега у производном сектору. “Иницијатива, воља, жеља и енергија текстилаца из Пријепоља је за сваку похвалу и очекујем да ће се ово проширити на читав Златиборски округ”, казао је он и додао да је текстилна индустрија таква бранша у којој нема велике зараде али се ради о масовном запошљавању.

“Текстилна индустрија није била најатрактивнија за стране инвеститоре да улажу у том правцу, међутим мислим да ћемо уз подршку државе и система школовања добити квалитетну радну снагу а самим тим бити конкурентни на светском тржишту”, мишљења је Пауновић.

Начелник ЗО сматра да ће дуалним образовањем где ће ученици доста времена проводити у фирми која је заинтересована за њихово запошљавање у значајној мери допринети да се стање у привреди поправи.

Кординаторка Кластера текстилаца Суанита Челебић каже да су у текстилној индустрији у овом моменту велике потребе за запошљавањем нових кадрова. “Сматрали смо да није довољно да одрадимо обуку и дообуку већ смо у октобру прошле године кренули са иницијативом увођења новог вида образовања тј дуалног образовања, где ће ученици један део времена проводити у производним погонима”, казала је Челебић. Она је додаала да је 16 компанија из Пријепоља, Прибоја и Нове Вароши потписало изјаве о намерама да ће ученицима обезбедити превоз, плаћати ученички динар за време проведено у фабричким погонима, да ће стипендирати ученике који буду показали афинитет да могу даље да се школују. “ Оно што ми можемо да обезбедимо је је да након завршене средње школе одмах дођу до запослења, у томе имамо подршку локалних самоуправа, начелника Златиборског округа, Министарства просвете и Привредне коморе истакла је она и додала да компаније не обавезују ученике да морају да раде код њих након завршене школе, већ им се оставља могућност да отворе сопствене производне погоне и да буду њихови кооперанти.

Професорка текстилне сзтруке у Техничкој школи у Пријепољу Вања Љујич каже да ће од следеће школске године бити уписано једно одељење модног кројача трећег степена од 30 ученика, међутим како тврди добили су сагласност Министарства просвете и Министарства привреде да уколико буде већа заинтересованост ученика могу формирати још једно одељење. “Што се тиче кадра у школи ми смо спремни, школа је адекватно опремљена захваљујући кластеру текстилаца и локалној самоуправи и спремно дочекујемо будуће ђаке”, казала је Љујуић.

 

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.361.775 посета
Тренутно на сајту: 316 посетилац(a)