Пузовић апелује на грађане да буду рационални и солидарни 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Пузовић апелује на грађане да буду рационални и солидарни
Trenutno na sajtu: 379       |       Podeli:
29.07.2015 | 0 коментар(а)



Директор ЈВП Србијаводе Горан Пузовић апеловао је данас на грађане да буду рационални и солидарни,
Горан Пузовић, фото: ГЗС

како би у наредних месец дана било довољно воде за пиће и што мање рестрикција.

Пузовић је на ТВ Пинк рекао да сваке године недостаје вода за пиће у већем делу Србије и да су првенствено угрожени Војводина, где је лош квалитет воде за пиће, централна Србија и југоисток земље.

Сваке године приградска насеља и приградске зоне у Београду користе воду за заливање својих башта, прање аутомобила и зато нема довољно воде за снабдевање становништва, истакао је Пузовић.

Пузовић је најавио да се у наредних 15 до 20 дана очекују високе температуре ваздуха, да ће после тога уследити пад температура и смањење потрошње воде за "оне друге делатности" и да самим тим неће бити великих рестрикција ове године.

Користе се сви капацитети за снабдевање Пештера

Пузовић је изјавио да је у току градња капиталних објеката, брана и акумулација и да се настоји омогућити уредно водоснабдевање, првенствено становништва, на подручју Пештера.

Студија, коју финансира јапанска влада, као део ширег пројекта, укупне вредности 3,64 милиона долара, о којој је потписан јуче уговор у Влади Србије у наредних осам месеци треба да постави темеље будућег уређења слива Колубаре, најавио је он.

Говорећи о недостатку пијаће воде на Пештеру, Пузовић је истакао да се у овом тренутку користе сви расположиви капацитети и све цистерне и да ће и војска помоћи да снабдевање људи пијаћом водом буде уредно.

Он је указао да све околне локалне самоуправе на том подручју морају у догледно време омогућити изградњу стабилног система за наводњавање.

"Покушавамо да на све могуће начине омогућимо уредно снабдевање, првенствено становништва, затим, да заштитимо ту стоку, која се тамо напаја", истакао је Пузовић.

Пузовић је подсетио да је 2014. била тешка, а да су и у прва три месеца ове године била два тешка поплавна таласа у сливу Велике, Јужне и Западне Мораве, Тимока и Бјелице.

Постоје периоди када има воде више него што је потребно, а потом сушни, летњи и јесењи месеци, када нема довољно воде за пиће, објаснио је Пузовић.

Пузовић је прецизирао да годишње на територију Србије падне око 16 милијарди кубика воде, а да се данас контролише око 10 одсто, због чега се граде капитални објекти, бране и акумулације.

Он је најавио да ће ове године бити завршена брана "Стубо-Ровни" изнад Ваљева и да се очекује у септембру заврсетак радова на затварачници и монтажи хидромашинске опреме и да ће почети пуњење те акумулације.

Акумулација "Стубо-Ровни" снабдеваће пет градова водом и омогућиће пијаћу воду за 500.000 становника, наводњавање и део воде за термоелектрану Колубара Б, најавио је Пузовић.

Пузовић је најавио да се граде још два објекта који ће омогућити пијаћу воду доброг квалитета - брана "Селова" изнад Куршумлије, која ће омогућити снабдевање Ниша, Мерошине, Куршумлије, Прокупља и Блаца и брана "Сврачково" изнад Ариља која ће омогућити снабдевање пет општина у западној Србији.

"Србији следи изградња регионалних система за водоснабдевање који ће повезивати неколико региона и омогућити да воду, коју имамо, акумулирамо и трошимо када је најпотребније", додао је Пузовић.

Извор: Танјуг 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Рекламирајте се на порталу Гласа западне Србије

Телефон: 032 347 001 | Мејл: redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.144.607 посета
Тренутно на сајту: 380 посетилац(a)