Овчарство породични посао, сјеничка овца је “закон” 


Danas u Srbiji veoma toplo: Najviša dnevna temperature do čak 33 stepena              Sutra otvaranje nove pumpe na auto - putu „Miloš Veliki” u smeru ka Beogradu              Grejna sezona zvanično se završava danas              Da su danas lokalni izbori u Gornjem Milanovcu SNS osvojila bi više od 53 odsto glasova             

 
Овчарство породични посао, сјеничка овца је “закон”
Trenutno na sajtu: 240       |       Podeli:
18.10.2017 | 0 коментар(а)



Тутин - Петнаесточлана породица Тутић из Делимеђе код Тутина већ више од две деценије бави се сточарством,

а последњих неколико година овчарство има приоритет. Старешина дома Хамид Тутић каже да се овим послом бави од кад зна за себе, а од када је држава почела да даје субвенције, узгојем оваца се баве интензивно, па су тако стадо од 50 оваца проширили на чак 250.

“Субвенције користимо за куповину хране за овце, пре свега жита и концентрата, а захваљујући тој могућности увећали смо производњу”, каже за Глас западне Србије Хамид Тутић. Према његовим речима на њиховој земљи жито слабо успева, па су зато принуђени да докупљују. Он истиче да се у његовом стаду прошле године ојагњило 300 јагњади од 180 оваца. Од тих 300 јагњади сву женску јагњад су продали за приплод, док су мушку извезли у Црну Гору.

Хамид Тутић, фото: Глас западне Србије

Тутић каже да искључиво гаје “сјеничку овцу”, која је аутохтона врста и показала се као најквалитетнија и најтраженија, а притом је и најиздржљивија јер је прилагођена суровим климатским условима на Пештери.

Тутићи су већ спремни за предстојећу зиму, жито и концентрат су набављени а остављено је 8000 бала сена.

Хамид са поносом истиче да се у његовом домаћинству сви баве овим послом.

“Два сина су у послу са куповином, продајом и извозом стоке док се супруга, снахе и кћерка баве производњом сира од овчијег млека”, прича он и додаје да за сир имају тржиште.

Његова кћерка Мирсада истиче да сир праве на традиционалан начин и да је то органски производ јер не садржи никакве адитиве нити хемијске супстанце.

“Након муже у топло млеко се сипа маја, када се млеко подсири, креће цеђење и потом слагање у канте или дрвене каце да заврши са зрењем. Осим смлека, соли и маје наш сир ништа друго не садржи”, са поносом истиче Мирсада и додаје да је у том процесу најважнија хигијена и да она мора бити на највишем нивоу.

Мирсада Тутић, фото: Глас западне Србије

Она каже да су процес производње сира она и њене снахе научиле од мајке Зинете коју у шали називају главним технологом.

Хамидов син Самир каже да што се тиче извоза живе стоке највеће количине иду за Црну Гору. “Да би задовољили потребе и одржали континуитет стоку откупљујемо од наших коопераната широм западне Србије. До сада са исплатом нисмо закаснили ни минут и на тај начин смо добили дугогодишње сараднике на обострано задовољство”, истиче он и додаје да већ 23 године раде и да се сав посао базира на дтој речи, поверењу и гаранцијама.

Самир тврди да је “сјеничка овца” изузетно квалитетна сорта и да се показала као најуноснија. Његове речи потврђује Него Томовић ветеринар из матичне службе у Краљеву који је у обиласку ових терена.

“Сјеничка овца се одликује млечношћу , квалитетом меса и вуне и да је начин пашњачког гајења идеалан”, тврди Томовић. Он истиче да се овчарство у последњих неколико година развија захваљујући субвенцијама државе и да је на подручју западне и југозападне Србије број домаћинстава која су се одлучила за узгој оваца увећан за 20 посто као и да многи са говедарства прелазе на овчарство.

Самир Тутић, фото: Глас западне Србије

Самир наглашава да ради са братом и да се никада нису покјали што су остали на селу и да су поносни што су ту опстали, а да они и њихове породице имају све услове, па можда и боље од појединих који живе у граду.

Његове речи потврђује дугогодишњи сарадник из Горњег Дубца у Драгачеву Љубивоје Милинковић који тврди да је њихова сарадња базирана на поверењу и обостраном испуњеном договору. “Никада није било поблема и могу рећи да ми више нисмо само сардници, већ смо постали пријатељи а ја их доживљавам као део моје породице” истиче Љубивје. Он наглашава да је интензивни узгојем оваца почео да се бави управо захваљујући породици Тутић која му је обезбедила квалитетна грла сјеничке овце и гарантовала сигуран откуп.

Дугогодишњи сарадници Самир Тутић и Љубивоје Милинковић, фото: Глас западне Србије

Домаћинство породице Тутић ипак истиче да слога кућу гради, а стрешина дома Хамид задовољан је на начин како његови потомци развијају посао који је о започео.

“Само образ и реч не смеју да се погазе, јер онда нема ни посла, ни сарадње ни поверења”, истиче Хамид.

Посао ће наставити синови и унуци, фото: Глас западне Србије

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.102.635 посета
Тренутно на сајту: 241 посетилац(a)