Данас 12 година од смрти Слободана Милошевића 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Данас 12 година од смрти Слободана Милошевића
Trenutno na sajtu: 635       |       Podeli:
11.03.2018 | 0 коментар(а)



Данас се навршава 12 година од смрти бившег председника Србије и Југославије, хашког

оптуженика Слободана Милошевића.

Милошевић је умро 11. марта 2006. године у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и у Хрватској и за геноцид у Босни и Херцеговини.

Десетогодишња аутократска владавина Слободана Милошевића завршена је 2000. године победом кандидата Демократске опозиције Србије (ДОС) Војислава Коштунице на изборима за председника СРЈ.

После победе ДОС-а на тим изборима 24. септембра 2000, не желећи да призна пораз, Милошевић и његова Социјалистичка партија Србије изазвали су постизборну кризу која је окончана 5. октобра након масовних демонстрација грађана широм Србије.

Милошевић је ухапшен 1. априла 2001. због злоупотребе службеног положаја.

На основу Уредбе Владе Србије, Хашком трибуналу изручен је 28. јуна 2001. године.

Милошевић је умро од инфаркта у притвору Трибунала у Хагу, током суђења за ратне злочине и злочине против човечности на Косову и у Хрватској и за геноцид у Босни и Херцеговини.

Пошто градске и државне власти нису дале дозволе које су тражили породица и високи функционери Социјалистичке партије Србије (СПС) да се Милошевић сахрани у Београду уз државне почасти, сахрањен је у дворишту породичне куће своје супруге Мирјане Марковић у Пожаревцу.

После вишечасовног опроштаја и говора у Београду и Пожаревцу, сахрана је обављена у сумрак. Сахрани која је протекла без верског обреда, није присуствовао нико од чланова најуже породице, јер, како су навели, нису добили довољне гаранције за своју безбедност.

Сахрани су присуствовали највиши функционери СПС, изузев потоњег председника социјалиста Ивице Дачића, као и тадашњи заменик председника СРС Томислав Николић, председник руске Комунистичке партије Генадиј Зјуганов, посланик Думе Сергеј Бабурин и генерал Леонид Ивашов, као и бивши амерички државни тужилац Ремзи Кларк.

Тело Слободана Милошевића допремљено је из Хага у Београд 15. марта 2006, а наредног дана ковчег с телом је био изложен у Музеју "25.мај", у оквиру музејског комплекса у београдском насељу Дедиње.

Хиљаде људи су прошле поред ковчега. Истог дана се више десетина хиљада присталица бившег председника Србије и Југославије окупило испред Народне скупштине у центру Београда, где је на бини био изложен ковчег с његовим телом.

 

 Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.169.967 посета
Тренутно на сајту: 634 посетилац(a)