Мед са заштићеног географског подручја 


U Srbiji danas do 17 stepeni              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Мед са заштићеног географског подручја
Trenutno na sajtu: 446       |       Podeli:
15.12.2017 | 0 коментар(а)



Бајина Башта - Удружење пчелара Оморика из Бајине Баште по 14. пут организовало је традиционални

дводневни јесењи скуп пчелара на Тари у одмаралишту на Предовом Крсту.

Учешће је узело 65 пчелара са подручја Србије међу којима су били они са по неколико стотина кошница као што су Зоран Ђурић из Шапца, Ивана Венер из Купинова, Љубиша Јеверица из Обреновца, Душан Мирић из Белановице, Радован Танасковић из Горњег Милановца, Ђорђе Мркић из Новог Сада и Милијан Савић из Злакусе код Пожеге. Сви они имају од 400 па до 1.500 кошница и убрајају се у водеће пчеларе у Србији.

“Имали смо два стручна предавања, разменили смо искуства у пчеларењу и дружили се два дана у прелепој природи на планини Тари. У организацији овгодишњег скупа пчелара највише су помогли чланови ПУ Оморика Милош Јовановић, Милан Злопорубовић, Пеђа Вучетић и Дејан Филиповић. Захвални смо предавачима Др Слађану Рашићу, Мићи Младеновићу и Љубинку Јовановићу као и председнику општине Бајина Башта Радомиру Филиповићу, који је нашао времена да нас посети и пожели нам успешну наредну пчеларску годину”, каже Раде Марјановић, председник ПУ Оморика.

Др Салађан Рашић инсистирао је на пословима како би се бајинобаштански крај прогласио за заштићено географско подручје у произвидњи меда.

“Анализе су показле да је овдашњи мед врло квалитетан. Зна се да на подручју Таре има око 900 медоносних биљака. Потребно је ово географско подручје заштити да мед постане бренд овог краја. Уколико то урадите, имаћете лакши пласман на домаћем, али и на иностраном тржишту”, рекао је др Слађан Рашић.

Др Мићо Младеновић презентовао је најновија достигнућа у пчеларењу са ЛР и ДБ кошницама, са освртом на пчеларску праксу трурских пчелара који имају преко 10 милиона кошница. Љубинко Јовановић указао је на потребу обезбеђења квалитених матица за бајинобаштанско подручје како би се повећали приноси меда по кошници. Он се заложио за ширење оргаске произвоидње меда јер овде за то постоје одлични услови. Такав мед је тражен и знатно је скупљи.

 

Дрина Инфо / Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.501.019 посета
Тренутно на сајту: 447 посетилац(a)