Услужно сушење воћа и поврћа, зачинског и лековитог биља у сушари у Кривој Реци 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Услужно сушење воћа и поврћа, зачинског и лековитог биља у сушари у Кривој Реци
Trenutno na sajtu: 275       |       Podeli:
16.11.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Привредно друштво за развој пољопривреде “Златиборски Еко Аграр” свим пољопривредним

произвођачима са подручја општине Чајетина је омогућило да по повољним условима користе услуге сушаре за воће која изграђена у непосредној близини млекаре у Кривој Реци. У адекватно опремљеном објекту врши се услужно сушење воћа и поврћа, зачинског и лековитог биља.

Сушење воћа један је од најздравијих начина конзервирања хране. Последњих година како се људи окрећу природи и усвајају многе методе здраве исхране тако расте интересовање и за сушење плодова воћа. Општина Чајетина у сарадњи са Канцеларијом за младе за пројекат изградње сушаре за воће конкурисала је код Министарства омладине и спорта. Пројекат је одобрен а добијена средства у износу од 1 500 000 динара утрошена су за изградњу и опремање сушаре, као и за набавку амбалаже за паковање.

„Услужно сушење воћа кренуло је 20. октобра. Право на сушење имају пољопривредна газдинства са подручја општине Чајетина. Сушимо воће, поврће, зачинско биље, лековито биље и шумски плодови. С обзиром да је крај године ових производа има мало. Надам се да ће идуће године бити већа потражња и да ће сушара радити пуним капацитетом“, каже Милица Кузељевић, стручни сарадник у Златиборском Еко аграру.

Под појмом припреме воћа за сушење подразумева се читав низ различитих поступака који се спроводе у циљу добијања финалног продукта што бољег квалитета. Који ће се поступак применити зависи од врсте воћа.

„Пољопривредна газдинства која су доносила воће за сушење, морали су прво да га припреме, оперу и исеку. До сада смо сушили јабуку и крушку. Јабука се суши од десет до 14 сати, а крушка од 8 до 14 сати“ додаје Кузељевић, и додаје да је капацитет сушаре до 100 килограма воћа.

Произвођачи који буду били заинтересовани за сушење воћа добиће одређену количину амбалаже и саветодавне услуге од Еко Аграра. То се првенствено односи на шљиву која је једна од најдоминантнијих врста воћа које се узгаја у овом крају.

 

Златибор прес / Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.805.487 посета
Тренутно на сајту: 275 посетилац(a)