Др Сретеновић: Сви најкритичнији пацијенти су невакцинисани 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Др Сретеновић: Сви најкритичнији пацијенти су невакцинисани
Trenutno na sajtu: 459       |       Podeli:
28.09.2021 | 1 коментар(а)



Чачак - Карактеристике и да проблеми које имамо у једном таласу, не морају обавезно бити у другом,
Фото: ГЗС

рекао је др Михаило Луковић, руководилац Радног тима за праћење ширења вируса корона.

др Михаило Луковић, руководилац Радног тима, фото: ГЗС

„Од првог таласа је прошло годину и по дана, ми смо у међувремену успели да набавимо вакцине и да кренемо у сусрет Ковиду 19, те да се активно бранимо. Апеловали смо нон - стоп да се људи вакцинишу, наши лекари су 24 сата радили на том проблему и организовали имунизацију. Дом здравља и Завод за јавно здравље одиграли су велику улогу, имунизовали су око 48 000 на 96 000 становника, то је 50 и нешто одсто, што ће рећи да вакцинисани и оболели, то је око 60 одсто грађана који су имали сусрет са ковидом. Мислили смо да је то шанса да ова епидемија не поприми размере које је имала пре годину дана. Међутим, имамо различите групе људи који имају своје аргументе и сви су из свог аспекта у праву. Са једне стране имамо здравствене раднике који су огорчени због тога што се скупови одржавају и даље и нису забрањена масовна окупљања која јесу на неки начин места где се велики број људи и зарази, јер они раде годину и 10 месеци и тешко је то издржати физички, психички, као и кадровски. Са друге стране имамо угоститељски сектор који апсолутно зависе од своје делатности, они годину дана нису привређивали и они се питају зашто многи нису примили вакцине, и њихов захтев је такође легитиман”, објаснио је др Луковић.

Вођен је разговор и разматра се једно привремено решење, ако дође до тога да морају капацитети да се прошире, једно од могућности је „Анемија” у Ивањици, која по свом капацитету може да прими више оболелих, него „Плава хала” у Атеници.

др Мирослав Сретеновић, директор чачанске Опште болнице, фото: ГЗС

„Јучерашњи дан у чачанској болници био је најкритичнији и најдраматичнији још од почетка августа, повећан је број заражених и оболелих. У нашој амбуланти урађено је 185 прегледа, од тога чак 163 прва и као последица тога било је 27 пријема на болничко лечење, 13 одпуста, док су два пацијента послата у „Анемију”. Број лежећих пацијенеа је све већи, тренутно је хоспитализовано 169, има једна трудница, двоје деце је смештено на педијатрији, а пацијенти који имају повреде, а позитивни су они леже на хирургији. У респираторном центру се налази 16 оболелих, а на респираторе је прикључено њих петоро”, казао је др Мирослав Сретеновић, директор чачанске Опште болнице.

Кпацитети ове установе максимално се користе, око 85, 90 одсто је попуњеност и долази се ситуацију да наредних дана буде проблем са смештајем новооболелих.

„Анемија” је покушај да сви пацијентима којима је неопходно обезбедимо болничко лечење. После 19 месеци здравствени радници су на измаку снага, зато и даље апелујемо на грађане да се вакцинишу. Доказано је да вакцинисани пацијенти боље пролазе и бољи ток болести и брже одлазе кући. Сви најкритичнији пацијенти су невакцинисани и вакцина има своје место”, појаснио је др Сретеновић.

Доказано је да масовна окупљања, поготово у затвореним просторима су места где се вирус најбрже шири, људи се најбрже инфицирају, а касније и оболевају, и ту стоји апел да сви они који не морају и где није прека потреба избегавају боравак на тим местима.

„Када је у питању „Плава хала”, долази као последња одбрана, јер она није здравствена установа, нити је предвиђена за тако нешто, али, ако дођемо у ситуацију да нам недостаје кревета, да немамо где да сместимо пацијенте, морамо је искористити. За сада нам је „Анемија” у првом плану и надамо се да ће нам она бити довољна. Kапацитети у свим здравстевним установама су свакако ограничени и простором и људима”, закључио је др Сретеновић.

ГЗС

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


radni tim cacak covid 19

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (1)

  • R.R

    Jadni vasi radnici,ni ruke nemaju sa cim da obrisu,skafandere nose po mesec dana,po jedno radi u trijazi,na odeljenjima nema sestara dovoljno,nema opreme,aparata,uniformi,uzas, svi se ponasate kao putari kad padne prvi sneg..



  •  















     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    032 347 001
    redakcija@glaszapadnesrbije.rs

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 158.240.451 посета
    Тренутно на сајту: 460 посетилац(a)