Бошко Буха заштићен само на папиру 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Бошко Буха заштићен само на папиру
Trenutno na sajtu: 438       |       Podeli:
19.02.2019 | 0 коментар(а)



Пријепоље - Има ли купца за Меморијални центар “Бошко Буха” на Јабуци крај Пријепоља,

знаће се до краја месеца. За 28. фебруар је заказана продаја имовине стечајног дужника “Путник Пријепоље”, али и даље је спорно да ли је културно добро од изузетног значаја смело да се нађе “на добошу”. По важећем Закону о јавној својини забрањена је продаја, као и реституција непокретних културних добара која су у државној, односно јавној својини.

Оглас о продаји меморијала на Јабуци, објављен крајем јануара, узбуркао је јавност. С једне стране, надлежни нису били обавештени да се комплекс под заштитом државе продаје, а да заштита комплекса постоји у огласу нису упозорени потенцијални купци. С друге стране, добром делу јавности уопште није јасно како такви споменици могу на лицитацију.

– Промена власника културног добра не утиче на статус и његова својства, већ нови власник има обавезу да поштује Закон о културним добрима, не сме ништа да мења, руши или да предузима било какве радове на добру без утврђених услова Републичког завода за заштиту споменика културе – кажу у овом Заводу. – Одлуком о утврђивању Меморијалног комплекса “Бошко Буха” на Јабуци за знаменито место, забрањени су сви радови који га могу на било који начин угрозити. То значи да и у случају промене власника, нови власник не сме да предузима интервенције које нисмо одобрили.

Према подацима Републичког завода за заштиту споменика културе, у Србији је 201 непокретно културно добро од изузетног значаја. Међу њима је 14, која су директно повезана са Другим светским ратом. Ту су Спомен–парк “Kрагујевачки октобар” у Шумарицама, Kадињача код Ужица, али и Зграда илегалних партијских штампарија и Музеј 4. јул, иако њих тамо више нема. Виле у којима су били враћене су старим власницима, а експонати пребачени у Музеј града Београда. Меморијал “Бошко Буха”, међутим, ни заштита није сачувала од пропадања.

– Сагледавањем стања Меморијалног комплекса “Бошко Буха” на Јабуци, током 2015. године, сачинили смо детаљан извештај у којем је констатовано да су простор, објекти и поједини споменици у лошем стању – кажу у Републичком заводу за заштиту споменика. – Потом смо предложили и активности за решавање тог стања. Да би се што хитније реаговало, обавестили смо министарства културе, рада, запошљавања и борачких питања као и трговине и туризма. Досад, нажалост, нису створени услови за активно деловање на овом споменичком комплексу.

У Министарству културе кажу да се чека да Републички завод за заштиту споменика уради програм заштите и ревитализације комплекса на Јабуци. Није ни јасно да ли је меморијал смео да се продаје.

– Након сазнања да је отпочео поступак продаје непокретне и покретне имовине стечајног дужника “Путник Пријепоље”, затражили смо од Републичке дирекције за имовину информацију да ли је Агенција за лиценцирање стечајних управника у наведеном поступку продаје прибавила мишљење Дирекције имајући у виду да културна добра као добра од општег интереса третира и Закон о јавној својини – кажу у Министарству културе.

Неспорно је, међутим, да је према Закону, сопственик културног добра од изузетног значаја, у обавези да надлежне службе заштите неодложно обавештава о свим правним и физичким променама насталим у вези са културним добром.

Предраг Марковић: Одредити приоритете

Историчар Предраг Марковић сматра да држава треба да одреди приоритете у заштити споменика из Другог светског рата.

– Стање тих споменика зависи најчешће од локалних самоуправа – сматра Марковић. – Неки се добро одржавају, јер се везују за контекст, попут Шумарица. Штета је, међутим, што се о Спомен–комплексу “Сремски фронт” код Шида не води више рачуна, док споменик Бошку Бухи на Јабуци нема тај значај.

 

Новости / ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


bosko buha jabuka prijepolje prodaja spomenik

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.282.603 посета
Тренутно на сајту: 439 посетилац(a)