Срамно: Група за слободу или ликвидацију медија 


Veliki pad temperature - od 5 do 11 stepeni, tokom dana kiša              Nakon 30 stepeni - sneg, obelele livade i pašnjaci na Zlatiboru a snežne padavine u aparilu iznenadile i Čačane              Da slavimo i budemo humani: FK Borac 1926 Čačak - FK FAP Priboj, prihod od prodatih ulaznica ide u humanitarne svrhe              Nova praksa JP „Gradac” - oštećena imovina u saobraćajnim nezgodama biće finansirana iz osiguranja lica koje je izazvalo nesreću              Obuka za učenika edukatora o energetskoj efikasnosti              Vesić: Sraman dan i za Savet Evrope i za Doru Bakojani              GrO SNS Čačak - Đilasovci izgubili kompas, besprizorne laži umesto konkretnog političkog programa             

 
Срамно: Група за слободу или ликвидацију медија
Trenutno na sajtu: 307       |       Podeli:
18.11.2017 | 0 коментар(а)



Због чега Група за слободу медија тражи гашење медија, питају главни уредници Танјуга, Политике и Вечерњих новости.



Они питају и у чијем је интересу гашење агенције Танјуг и угрожавања опстанка два најстарија дневна листа у Србији.

На поједине захтеве групе за слободу медија, реаговали су медији.

,,Нису они принципијално против државе, они су принципијално да ова држава, Српска држава нема утицаја на медије”, каже главни и одговорни уредник Вечерњих новости, Милорад Вучелић.

Директорка Танјуга Бранка Ђукић пита се да ли су они Група за слободу медија или група за диктатуру или ликвидацију медија.

Вучелић наводи да је ова група финансирана једним делом од страних држава, и самим тим сматрају да страна држава треба да се уплиће у медије, не само у своје него и у наше, а да Србија на то нема право.

,,Бескрупулозно је да неко ко себе зове Групом за слободу медија тражи укидање медија”, каже директорка Танјуга, додајући да новинску агенцију и њене запослене не финансирају ни поједини фондови ни држава.

,,Што се Танјуга тиче, ту лаж коју непрестално понављају да је угашен, није тачна. Угашено је само финансирање Танјуга из буџета. Нама је држава пре две године укинула субвенције”, каже Ђукић.

Бојан Билбија из дневног листа ,,Политика”каже да се такве ствари не могу сећи преко колена.

,,Све треба испитати и видети какво решење је могуће пронаћи на начин да стотине запослених, врхунских професионалаца у овим медијским кућама не остану на улици”, каже Билбија један од уредника у листу ,,Политика”, новини који је преживео читав веки и више од тога.

Излазак државе из медија, поготову локалних, није се показало као продуктивна идеја, напротив.

,,Видели смо до какаве је штете то довело на локалу, где су многи добри новинари у својим срединама остали или без посла, или маргинализовани због тога што не постоји уредно и редовно финансирање. Држава посебно мала у овакво осетљивом тренутку не треба да се повлачи из медија”, сматра први човек Вечерњих новости.

Вучелић каже да држава мора бити упетљана у медије управо због информација и због општег духовног стања, идентитета и правилног информисања нације.

Група за слободу медија тражила је састанак са премијерком Србије, а затим на истом пред Брнабићеву изнела 13 захтева. Између осталог тражи се гашење Новиснке агенције Танјуг и повлачење државе као мањинског власника из дневних листова Вечерњих новости и Политика.

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.275.290 посета
Тренутно на сајту: 307 посетилац(a)