Државни посао у граду заменили за удобан живот на селу 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Државни посао у граду заменили за удобан живот на селу
Trenutno na sajtu: 761       |       Podeli:
10.04.2018 | 0 коментар(а)



Ужице - Данас је све више људи који живот желе да проведу на селу, далеко од канцеларијског или сигурног државног посла, бавећи се туризмом или малим породичним бизнисом.

Нада и Владан Јолић су вероватно били пионири када су крајем осамдесетих напустили подстанарски живот у Ужицу и преселили се у село Збојштицу удаљењу 13 километара, а потом напустили државне послове и редовне приходе.

Тада су се упустили у неизвесно, а данас већ 17 година живе од сувенира које направе у радионици "Етно стил".

Јолићи су решили да оду на село када су пожелели да и њихова три сина имају детињство какво су и сами имали, у здравом природном окружењу.
Почетком двехиљадитих, Нада је напустила посао у Заводу за јавно здравље Ужице, а Владан је био међу првима који су узели отпремнину у Ваљаоници бакра.

„Кажу да би човек могао да се врати себи и завичају,мора прво да оде. Заједнички сан нам је био да живимо у граду, док смо касније почели да маштамо како да напустимо град и да на селу почнемо да радимо нешто што није пољопривреда. И ето, наш сан траје већ 17 година", прича Владан Јоловић.

Већ толико година спајају Надин таленат у сликарству и Владанов у обради дрвета. Изграђују сувенире осликане мотивима сеоског живота Златиборског краја - троношке, качице, рамови за слике, дрвено цвеће и многе друге. Оно што други сматрају луксузом, Јолићи су одабрали да зарађују од оног што воле да раде.

„Док сам радила у Заводу за јавно здравље сликарство ми је било хоби. Видела сам и тада да мој хоби доноси новац, послушала сам себе и спојила лепо и корисно. Није било тешко и никад се нисам покајала", каже Нада Јолић.

Тржиште су налазили на сајмовима и вашарима од југа до севера Србија, а данас највише сарађују са Туристичким организацијама.
Ови сувенири су им ишколовали и синове на факултетима. Кажу можда би данас имали и већа примања да су запослени у граду, али могућност да сами организују своје време нема цену.

"Данас су мало тежа времена и слабија је зарада, али наша слобода, заједнички рад и живот немају цену", поручује Владан.

Јолићи су своје старо домаћинство, које се налази уз нову кућу, претворили у изложбено-смештајни простор. Планирају да се баве и сеоским туризмом и да своје госте, који желе, уче изради сувенира.

Извор: Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.084.920 посета
Тренутно на сајту: 761 посетилац(a)