Креће градња моравског сна - Коридор који спаја запад и југ Србије 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Креће градња моравског сна - Коридор који спаја запад и југ Србије
Trenutno na sajtu: 547       |       Podeli:
14.12.2019 | 0 коментар(а)



Чачак, Краљево - Сутра креће изградња ауто - пута Појате - Прељина, односно Моравског коридора, који не само да ће спојити Коридор 10 и 11

већ и директно повезати више од 500.000 становника у централној Србији. Ова савремене саобраћајница представљаће жилу куцавицу Моравичког, Рашког и Расинског округа.

Град Чачак је делегирао своје представнике координационог тима, Миланa Бојовића и Слободана Јоловића, за реализацију овог пројекта на инцијативу Министарства грађевинарства и Моравичког управног округа.

Милан Бојовић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре

„Даћемо свој максимум да као и у осталим поступцима експропријације, активности које нас очекују урадимо максимално ефикасно како би радови на деоници која пролази кроз територији града Чачка убрзо били започета”, рекао је за РИНУ Милан Бојовић, помоћник градоначелника за област месне самоуправе и инфраструктуре.

Упоредо са изградњом ауто-пута, регулисаће се и корито Западне Мораве. Што подразумева, по наводима Саобраћајног института ЦИП-а који је пројектовао овај ауто- пут, просецање речне кривине, заштиту стабилности обале и реконструкцију постојећих одбрамбених насипа, док ће на подручју општина Врњачка Бања и Краљево корито Западна Морава на неколико локација бити измештено. На потезу од Поповића до ушћа реке Чемернице предвиђено је интегрално решење регулације Западне Мораве где се формира ново корито делом по траси постојећег корита, а делом просецањем речних кривина у зонама критичних локација.

Ушће Чемернице у Западну Мораву: Измештањем корита смањује се ризик од поплава

Бојовић каже да за Чачак који је 2014. и 2016. имао велике штете од поплава уређење корита реке Мораве је веома значајно са аспекта смањења ризика од плављења на читавом подручју трасе Моравског коридора.

„Корито ће бити бетонирано, ојачано на његовим насипима тако ће подручје око Мораве имати две сервисне саобраћајнице које ће бити могуће корисити за различите намене када ови радови буду завршени”, истакао је он.

Траса Моравског коридора, ЦИП

Бојовић наводи да је Коридор 11 већ доста допринео Чачку, и да су нови инвеститори већ започели своју производњу на овој територији. „Моравски коридор донеће своје бенефите, од Прељине до Лађеваца допринеће развоју аеродрома „Морава. Подједнако важно је и отварање логистичког центра у нашем граду за потребе изградње деонице ауто-пута, што ће за младе и стручне људи из области грађевинарства и саобраћајне струке значити сигурно запослење. Једном речју Чачак постаје економски, саобраћајним и привредни центар Србије.”

Моравски коридор пролази кроз општине Ћићевац, Варварин, Крушевац, Трстеник, Врњачка Бања, Краљево и Чачак и обухвата територију 84 катастарске општине, ауто- пут између осталог пролази и поред Појата, Сталаћа, Читлука, Велике Дренове, Врњаца, Новог села, Адрана и Мрчајеваца.

Терзић: Изградњом Моравског коридора добићемо 100 хектара за домаћу привреду

Градоначелник Краљева Предраг Терзић рекао је у изјави за агенцију РИНА, да је немерљив значај Моравског коридора.

Градоначелник Краљева Предраг Терзић

„Повезаће Краљево, Врњачку Бању, Трстеник, Крушевац и Ћићевац и са Београдом а са друге стране и са југом Србије. Омогући ће грађаним Краљева и других јединица локалне самоуправе на овом пута да брже стигну до Београда, али и привреди и нашим пољопривредницима да могу своје производе што пре да допреме до тржишта. Овај ауто-пут доприноси развоју читаве централне и западне Србије а ми смо деценијма били скрајнути. Председник Србије много помаже Краљеву, доказ је отварање две велике фабрике. `Леони` где ће запослење наћи 5.000 Краљевчана а друга је турска фабрика „Тај групе” у којој ће се запослити 2.500 радника, као и отварање аеродрома Морава у Лађевцима где се први лет очекује у уторак”, казао је Терзић.

На територији града Краљева биће изграђено укупно три искључења ка ауто - путу, а веома је важно да ће бити изграђена и нова индрустријска зона.
„Регулацијом Мораве омогући ће се да грађани немају више проблеме са поплавама са којима су се борили и 2014, 2016. и 2017, а ми ћемо као град добити и 100 хектара додатног земљишта непосредно поред ауто - пута и северне заобилазнице које ћемо понудити нашим привредницима”, навео је Терзић.

Према његовим речима и процес експропријаце земљишта ће бити ускоро покренут и требало би до децембра 2020. да се заврше све припремне радње, пројекто-техничка документација и имовинско - правни односи, како би се кренуло у изградњу дела од Прељине до Адрана.

Значајна новина је и интернет.„Дигитални Коридор" подразумева постављање оптичког кабла који ће обезбедити интернет конекцију дуж целе трасе. Базне станице биће постављене на бензинским пумпама и одмориштима.

Иначе, дужина Моравског коридора биће 112 километра, а укупна вредност инвестиције је око 800 милиона евра. Биће изграђено 136 објекта, међу којима 79 мостова, 21 пропуст, 24 надвожњака, 12 подвожњака, две базе за одржавање у Великој Дренови и Адранима, три паркиралишта и три одморишта, регулација Западне Мораве на критичним локацијама, као и регулација одређеног броја притока и пратећа инфраструктура у зони ауто-пута.

Моравски коридор имаће и 10 денивелисаних раскрсница - петљи и то Ћићевац, Крушевац исток, Крушевац запад, Велика Дренова, Трстеник, Врњачка Бања, Врба, Камиџора, Адрани и Прељина.

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


moravski koridor trasa terzic bojovic cacak kraljevo

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.332.828 посета
Тренутно на сајту: 547 посетилац(a)