Рачунарска опрема за школске библиотеке 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Рачунарска опрема за школске библиотеке
Trenutno na sajtu: 368       |       Podeli:
06.10.2017 | 0 коментар(а)



Чајетина - Основна школа „Миливоје Боровић“ из Мачката обезбедила је рачунарску опрему за школске

библиотеке учешћем на јавном конкурсу Министарства правде. Школи су опредељена средства од око 400.000 динара за набавку рачунара и пратеће рачунарске опреме за школске библиотеке у Мачкату и у Шљивовици и за читалачке кутке у Кривој Реци и на Горњној Шљивовици где се налазе издвојена одељења Основне школе „Миливоје Боровић“.

Право учешћа на овом конкурсу, који сваке године расписује Министарство правде, имају сви носиоци пројекта из области јавног интереса (здравство, култура, просвета, хуманитарни рад). Пројекти се бирају тако што се оцењује допринос остваривању јавног интереса, обухваћени број и категорија лица која ће имати корист од реализације пројекта, као и квалитет предложеног пројекта (предложена методологија, стручност и квалификације особља које ће реализовати пројекат, однос између планираних трошкова пројекта и користи од пројекта и сл.).

Основна школа „Миливоје Боровић“ из Мачката има две школске библиотеке, једну у матичној школи и једну у издвојеном одељењу у Шљивовици, као и два читалачка кутка са књижним фондом од око 11000 књига. Током прошле школске године извршена је дигитална каталогизација свих наслова из помоћ апликације за вођење школске библиотеке, коју је школа такође набавила, тако да школа сада има комплетну евиденцију књига (https://osmackat.skolskabiblioteka.com/library.php).

Уз помоћ ове апликације ученици лакше долазе до информација о насловима, број и кретању књига у школској библиотеци. И упрово ће ова рачунарска опрема послушти томе да ученици једноставо дођу до жељених података о књигама које се налазе у школској библиотеци, да их резервишу, али и да се информишу о новитетима и пронађу идеје коју би књигу могли да прочитају. Школска библиотека има и своју Web презентацију – страницу посвећену школској библиотеци. https://osmackat.skolskabiblioteka.com/

Стање у школској библиотеци пре добијања ове опреме било је такво да није постојао ниједан рачунар, нити било каква рачунарска опрема, коју би ученици могли користити у билблиотеци за прикупљање информација са интернета, самостало учење, истраживање али и за претраживање библиотечких каталога.

Донација Министарства правде умогоме ће допринети унапређењу квалитета наставе а и ваннаставних активности. Како се Основна школа „Миливоје Боровић“ налази у сеоској средини, школска библиотека њеним корисницима представља „прозор у свет“, па је набавка рачунара за матичну школску библиотеку и њена три издвојена одељења од изузетне користи. Ученици ове школе, иако живе у сеоској средини, нису мање важни од оних у великим градским центрима. Иако некад немају исте могућности, не смемо заборавити да имају исте потребе, жеље, снове и интересовања.

 

Глас западне Србије

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.345.053 посета
Тренутно на сајту: 367 посетилац(a)