Златиборски сир са швајцарским укусом 



 

Златиборски сир са швајцарским укусом
25.09.2016. 09:31 | 3 коментар(а)



Златибор - Жеља за економским напретком и испуњеним породичним животом у природи, навела је четрдесетједногодишњег Радивоја Мишовића

да са супругом Иреном и синовима Марком (14) и Драшком (11) окрене нови лист.

После 12 година службовања у туризму и банкарству он је у Рудинама направио сопствену фарму, купио је 20 "браун свис" крава и скупу опрему, а ускоро ће у лепом златиборском селу започети производњу швајцарског сира "гријер".

Подухват Мишовића је мукотрпан и неизвестан. Од породице тражи рад, знање, време и одрицање, јер је потребно пуно новца да би се стигло до циља. Радивојева жеља је да у започетом послу издрже, да ентузијазам и уложено - буде награђено.

"По подизању фарме, одлучио сам се за расу "браун свис", мало племенитију од нама познатије "буше", јер однос протеина, беланчевина и масти у млеку даје добар финални производ. Намера је да овде на Златибору производимо швајцарски "гријер" сир. Краве су сада у фази тељења, па започињемо производњу", објаснио је Радивоје.

Нисам имао помоћ банака, па смо до сада урађено финансирали од уштеђевине и позајмицама од пријатеља и породице, помажу родитељи, сестра, зет...

Очекују Мишовићи да ће позајмљено вратити до почетка производње сира, а до првих прихода држе се и својих послова. Радивоје је консултант у једној грађевинској фирми, супруга Ирена ради у очевом ресторану, а остатак времена проводе уз децу и на фарми. За спавање и одмор, времена скоро да нема.

"Од државе сам засада добио субвенције за набавку опреме за мужу, везове и адаптацију фарме, очекујем и повраћај 55 одсто новца од набавке крава. Имам подршку општине и "Златиборског еко аграра", па ћу аплицирати за нове субвенције", додао је Радивоје.

Проблем је тренутно радна снага, мало ко жели да ради и да стрпљиво чека резултате, а потребе за радницима ће бити. Тренутно, скоро све послове обављам сам, на фарми која је удаљена осам километара од куће сам даноноћно, а бринем и о 18 хектара имања, што нашег, што закупљеног, јер треба обезбедити храну за краве.

Сада, каже Радивоје, треба истрајати, јер је почетак тежак и пун одрицања, а гарантованог успеха нема.

Музилице, Фото: Новости

 

Сеоски туризам

"Уз производњу сира, надамо се да ћемо у догледно време оживети и сеоски туризам на нашем имању. Рудине су на путу према Сирогојну и Рожанству и туристичка перспектива је добра. Засада, све је у одрицању, раду и стрпљењу", каже Радивоје.

Радивоје Мишовић, Фото: Новости

 

"Гријер" на српски начин

"Гријер" ћемо производити на традиционалан начин, непромењен 200 година, желимо златиборски "златни сир", да створимо оно што сам видео у Немачкој и Швајцарској. Знам колико је подухват неизвестан, све зарађено на другој страни улажемо у фарму, а за успех ће бити потребно и мало среће, истиче Радивоје.

Новости/Никола Јанковић













Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (3)

  • zlatiborac BB      | 25.Sep 2016.23:07 h

    DALI JE BOLJE RADITI U BANCI ILI RADITI SA DVADESET KRAVA. VI NOVO AKTIVNI POLJOPRIVREDNIČE MALO STAVI PRST NA ČELO U KAKVO SI ŽIVO BLATO UŠAO....KOME TI DA PRODAŠ TAJ ŠVAJCARSKI SIR NA ZLATIBORU.
  • SELJAK SA ZLATIBORA      | 25.Sep 2016.20:00 h

    BRAVO NA HRABROSTI ALI....
  • zlatiborac BB      | 25.Sep 2016.09:41 h

    SAMO DA MI ZNATI KO TE NA TO NAGOVORI...FA OSTAVIŠ BANKU I OKRENEŠ POLJOPRVEDI BRAVO NA H R A B R O S T I .



  •  





























     


     

    © Глас Западне Србије
    Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
    060 5000 150, 032 347 001

    Импресум

    Статистика сајта:
    Прес: 75.646.617 посета
    Тренутно на сајту: 144 посетилац(a)