Лучић: Телекому 250 милиона евра од Теленора, врло брзо ће се видети да ли је тачно оно што причамо ми или конкуренција 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Лучић: Телекому 250 милиона евра од Теленора, врло брзо ће се видети да ли је тачно оно што причамо ми или конкуренција
Trenutno na sajtu: 470       |       Podeli:
01.02.2021 | 0 коментар(а)



Генерални директор Телекома Србија Владимир Лучић изјавио је данас да ће пословна сарадња са Теленором обезбедити

Телекому приход већи од 250 милиона евра у наредних 15 година и најавио да ће детаље објавити ако реугулаторни органи одобре уговор, али да може да каже да је у питању изузетно добар уговор за Телеком. Лучић је нагласио да никад као директор у Телекому није доносио одлуке само зато што му неко нешто нареди већ да су све његове одлуке биле ускључиво у циљу одбране пословних интереса Телекома.

„Постоје разне шпекулације о вредности овог уговора и могу да констатујем да ће само пословна сарадња са Теленором нама да донесе приход од 250 милиона евра за 15 година. Сада не могу да износим детаље уговора, док надлжени регулатори не дају сагласност, али ако дају сагласност, тог тренутка направићу конференцију за штампу и то доказати", навео је он.

Коментраришући оптужбе СББ - а на рачун Телекома у којима наводе да се спајањем Телекома и Теленора ствара нелојална конкуренција са циљем да СББ буде избачен са тржишта, каже да то апсолутно није тачно и да свако од оператера који сматра да има квалитетан сервис и услугу не треба да се пласи нове конкуренције.

Истиче да се ту ради о стандардној пословној сарадњи између Телекома и Теленора, који је пракса у 19 земеља у Европи, као и да је у доста њих чак и регулаторна обавеза да се оптичка инфрастуктура рентира.

Лучић објашњава да Телеком изнајмљује конкуренцији део оптичке инфраструктуре, што је Телекомов легитиман пословни интерес. Тако конкуренција, са друге стране, не мора да гради оптичку инфраструктуру и може да крене да нуди услуге.

„Улазак новог оператера је тако фактички изазов и за нас и за СББ, али ко има добре услуге и однос са корисником, као што смо ми сигурни да имамо, не треба да се плаши нове конкуренције", поручио је Лучић.

Челник Телекома додаје да ће тако корисници због нове конкуренције имати већи избор оператера, који она нуде квалитетније услуге, као и да ће то допринети развоју широкопојасног интернета.

На питање који је пословни интерес Телекома да део своје инфраструктуре изнајми конкуренцији, каже да је то, пре свега, пословни интерес.

"Имамо изграђену доста квалитетну оптичку инфраструктуру. Ми смо сигурни да ће наш раст корисника сигурно бити број један, са неких 50 одсто тржишног учешћа и у телевизији и фиксном интернету", навео је он за Тањуг.

Иначе, пракса је, истиче, не само што се тиче оптичке инфраструктуре, него и када је реч о мобилним оператерима да се они све више удружују како би направили једну инфраструктуру, а поготово у домену 5Г.

Наводи да је мало познато да Телеком већ има искуства са рентирањем своје бакарне телекомуникационе инфраструктуре коју изнајмљује већ 15 година свим играчима на тржишту, укључујући и СББ - у.

Лучић напомиње да је Телеком, такође, изнајмљивао и комплетну мобилну инфраструктуру ВИП-у када је дошао на наше тржиште.

На питање да ли би Телеком и другим конкурентима који желе да се такмиче на овом тржишту изнајмио ту оптичку инфраструктуру, Лучић каже:

„Наравно зато што је то наш пословни интерес, и то по потпуно једнаким условима. Не можете будућност да зауставите, потпуно је извесно да ће се појавити неколико играча у трци када је реч о широкопојасном интернету. Долази и 5Г с којим мобилни опертери могу да буду конкурентни у тој сфери. Има и експеримената са сателитима", напоменуо је он.

Истиче да се због свега тога не може жмурити на одређени део озбиљне конкуренције која долази и да зато свака компанија треба да се позиционира тако да највише зарадује у том окружењу.

Генерални директор Телекома Србија поручује да ће пословни резутлати компаније у 2020. и у 2021. години показати да смо на правом путу.

„Ми ћемо 2021. имати више него дупло већ профит него 2020, а која нам је значајно боља него 2019. године. Оно што смо говорили и све што смо радили на тржишту допринеће повећању броја корисника прихода".

Лучић истиче да се је Телеком профитабилан и да ће бити испуњено обећање акционарима, пошто поред државе има и четири милиона акционара, да ће Телеком вредети више од четири милијарде евра и бити највреднија телекомуникациона фирма и привредни гигант.

Такође, наглашава да уговор са Теленором не садржи ексклузивитет и да је таква врста уговора направљена по најбољој европској пракси, као и да Теленор може без икаквих проблема да наступа са својм стратегијом на тржисту и прави своју програмску шему како жели.

Са друге стране, каже, врло је интересантно да је 2016. дошло између Теленора и СББ-а до много драстичнијег примера удруживања, јер су они тада направили заједнички пакет "Суперсет", где су се буквално удружили у један пакет и давали додатне повољности ономе ко узме тај пакет.

„Таква врста нуђења пакета се већ може звати спајањем два оператера, да би направили неку доминацију на тржишту, док у овом случају ми само рентирамо оптичку инфраструктуру на неекслузивној основи, по одређеним комерцијалним условима. То се нигде у Европи не сматра било каквим покушајем спајања и картелисањем, него је то наше право да би додатно приходовали", објашњава Лучић.

Упитан како види то што СББ да уговор Телекома са Теленором назива и нападом на медијску слободу, он наглашсава да је то крајње неоснована тврдња и да чак није ни за коментар.

Навео је да је пре годину дана био проблем око Супернове, када је Јунајтед група искључила канале Телекомовог кабловског оператера и истакао да је Телеком тада јавно нуди размену канала која није била прихваћена са друге стране.

„Међутим у међувремену је СББ пустио Еон пакете ван СББ мреже па сваки корисник МТС-а или другог оператера може лако да гледа Јунајтед медиа канале", нагласио је Лучић.

Подсећа да је Телеком пустио Арена клауд апликацију тако да корисник СББ или било код другог оператера у Србији може да види Арену и друге Телекомове канале.

Лучић истиче да је зато сваки корисник у Србији може да види све канале, тако да је дошло до већег отварања.

Генерални директор Телекома Србија је нагласио да никад као директор у Телекому није доносио одлуке само зато што му неко нешто нареди већ да су све његове одлуке биле ускључиво у циљу одбране пословних интереса Телекома.

„Лично сам учествовао и у пројекту рентирања ВИП-у мобилне мреже и у пројекту либерализације бакарне мреже. И сматрам да је ово одличан потез Телекома који ће са једне стране донети нови приход Телекома, а са друге стране поприлично допринети развоју интернет тржиста у Србији. На крају, оно што је добро у телекомуникацијама је што је није дуг временски период када можете да процените да ли је неки пословни потезе добар. Тако да врло брзо можете да процените да ли је тачно оно што ми причамо или конкуренција", поручио је Лучић.

Финансијски резултати Телекома ове године и све што ће се дешавати у блиској будућности биће најбољи доказ, поручио је Лучић.

ГЗС/Танјуг

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


lucic telekom telenor sbb

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.850.468 посета
Тренутно на сајту: 471 посетилац(a)