ГГ "За напреднији Чачак": Каква власт – такав и Пословник! 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji             

 
ГГ "За напреднији Чачак": Каква власт – такав и Пословник!
Trenutno na sajtu: 477       |       Podeli:
07.07.2017 | 0 коментар(а)



Чачак – Синоћ је после три дана и низа инцидената завршена 14. седница Скупштине града Чачка на којој су одборници

владајуће већине усвојили нови Пословник о раду Скупштине града.

Поводом новоизабраног Пословника огласила се и Информативна служба ГГ “За напреднији Чачак” изнела је своје образложење у коме се наводи:

“Чин 1: Једнога дана одлучи власт у Чачку да донесе нови Пословник о раду Скупштине града, Пословник од кога ће свима бити боље: прво власти да лакше и брже доноси одлуке које је намерила, да никога не пита, не чека, одлуке које само она разуме, без опозиције која нешто запиткује, критикује, прати прописе, има знање и одговорност, брине о будућности за овај Град.

Чин 2:Истицали су сви рокови и обећања које је власт давала и себи и грађанима, па опет испочетка. Некада Трифуновић, некада Максимовић. Само што није, на следећој, па следећој, па првој наредној седници, све у консултацијама са опозицијом, биће састанака, договора, то је Пословник за све нас и власт и опозицију, а све да грађанима буде боље. Просто да се поверује.

Чин 3: И док се чекао ребаланс Буџета града за 2017. годину, некако из другог плана стигао је ОН – Пословник, времена нема за разговоре, примедбе, конструктивне предлоге (како је Трифуновић волео да каже), или има – али само мало, два дана – таман тако. Опозиција уз малу помоћ власти одговори са преко 1200 амандмана. Шта је онда било?

Чин 4: Брзо се снашла власт: Савет за статут одбаци највећи број амандмана без ваљаног образложења, одбаци и непослушне чланове Савета, одбаци и расправу, скупштинску салу, пљушташе опомене, искључења – одбаци се све што стоји на путу њему – Новом Пословнику, било је емоција, било и фолирања, псовки и суза. И владајућа већина га усвоји, лако, без размишљања, без бриге да ли је у складу са Уставом, законима, демократским тековинама. Не забринуше се што опозиција има толико примедби, што су им на предходним седницама враћане одлуке које нису биле правно могуће на захтев и уз дебело образложење опозиције.

И овога пута је било тако – Пословник је у сукобу са Уставом и законима.

Наиме, члан 120. гласи: Захтев за учешће грађана у раду седнице Скупштине може поднети најмање 30 бирача са пребивалиштем на територији града.

Захтев се подноси председнику Скупштине у писаном облику најкасније 2 дана пре дана одређеног за одржавање седнице.

Захтев из става 1. овог члана садржи образложење интереса грађана да учествују у раду седнице Скупштине за одређену тачку дневног реда, лично име, адресу,ЈМБГ и потписе подносиоца захтева и писмено овлашћење за представника који ће узети учешће у раду у име осталих грађана.

Иако је др Александар Радојевић са скупштинске говорнице образложио зашто овакав пословник не може бити усвојен, образложење које је дао секретар Скупштине ће тек ући у анале чачанске политичке сцене. Јавно је признао да јесте законска грешка и да су у међувремену изгласани неки закони које предлагач није предвидео!

Закон о заштити података личности је изгласан 2012. године, а који се ослања управо на Устав РС!

У том Закону јасно у члану 8. образложено када је недозвољен приступ информацијама о личности, а свакако одборници нису службена лица која би могла да располажу личним подацима грађана.

Признао је Секретар Скупштине одборницима ГГ и друга неслагања са законима на које смо покушали амандманима да укажемо – али неком другом приликом!

Чин 5: Одборници власти су одрадили свој посао – изгласали шта им је речено (сада се већ пакују на летовање), опозиција је бранила Устав, законе, достојанство грађана, демократију, пословник је у рукама Председника – барем док се не потврди његова противуставност. Сада може за стварно да скине фластер и да стави прст на чело.

Грађани ће дуго памтити и препричавати представу: „Каква власт-такав и Пословник!“

П.С. Нека завеса остане подигнута”!

 

Глас западне Србије

 

 

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.167.874 посета
Тренутно на сајту: 478 посетилац(a)