Белег јунацима на тромеђи: Парастос у славу јунака Лимског одреда и добровољаца 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Белег јунацима на тромеђи: Парастос у славу јунака Лимског одреда и добровољаца
Trenutno na sajtu: 562       |       Podeli:
12.09.2022 | 0 коментар(а)



Чајетина - У Јабланици, на Златибору, чувају успомену на Лимски одред, браниоце границе 1914. године.

Спремају се за градњу спомен-куће на Цигли, да доведу воду и „врате“ струју. Сарадња шест општина у неговању традиција.

Да би се лакше и чешће долазило до спомен-обележја на Цигли у чајетинском селу Јабланица, подигнутог пре осам година јунацима Лимског одреда који су спречили Швабе да избију на Златибор у августу 1914. године, у време Церске битке, Златиборци настоје да обезбеде бољи пут, али и услове за целодневни боравак посетилаца.

- Цигла са околином је значајно историјско место по догађајима од пре једног века, дубоко урезано у памћење и традицију народа овог краја. Започели смо припреме за градњу спомен-куће, да доведемо воду са извора удаљеног пола километра, али и "вратимо" струју и нашу трафостаницу - казује Вукомир Божанић, председник Туристичког удружења "Јабланица".

Од магистрале на Златибору до Цигле је 25 километара и још десетак киломатара макадама до регионалног пута Прибој - Вишеград у селу Штрпци у општини Рудо. Две комшијске општине су минулих година улагале у саобраћајницу, а баш преко Јабланице је Краљевина Србија пре Првог балканског рата имала план да споји Златибор са Полимљем и Подрињем.

У Јабланици је до 1912. године била тромеђа две царевине - Турске и Аустроугарске и Краљевине Србије, а на коти 1030 српска караула Цигла, једна од највећих у крају. У првој години Великог рата на овим просторима, на јужном делу Дринског фронта, Ужичка војска је штитила леви бок три српске армије, бранећи гранични фронт од Рогачице до Прибоја и запречавала правце који воде ка Ужицу, у долину Западне Мораве и на Пештер.

- У окршајима са четири-пет пута надмоћнијим 16. аустроугарским корпусом, који је надирао из Босне и преко Лима, уз јеку топова и борбе често на бајонет и гушање, 21. и 22. августа (по новом календару) на Цигли, Црном врху и Оштрељу погинуло је преко 100 војника и добровољаца Лимског одреда, као и мајор Василије Луковић, родом из Кнића, командант 3. батаљона ИВ (ужичког) кадровског пука у Лимском одреду Ужичке војске - подсећа Божанић.


После дугог немара, пре осам година почео је да се скида вео заборава, па је у славу и част бранилаца границе недалеко од тромеђе Чајетине, Прибоја и Рудог подигнута спомен-чесма са 37 имена ратника палих на Цигли. У чесму је уграђен стари крајпуташ, белег мајору Луковићу, што је дуже од века чамио у врзини украј сеоског пута. У камену су делови одеће и опреме српских ратника - шајкача и чутурица из које истиче вода, дело вајара Владана Митровића из Трнаве.

Златиборци чувају успомену на браниоце границе 1914. године новим белегом и сабором сећања у недељу по Госпођиндану. Божанић каже да су у у обнављању памћења на претке и неговању традиција све чвршће везе и сарадња општина Чајетина, Прибој, Рудо и Кнић, а од летос су им се придружили и Град Ужице и Општина Вишеград, из којих су били ратници.

Пошто су сахранили мртве другове, војници су бајонетима у камену урезали епитаф команданту кога је на Цигли погодио шрапнел гранате и издахнуо им на рукама:

"Мајор Василије Луковић погинуо 9. јула 1914. г. Испунио своју дужност према Краљу и Отаџбини...Завидимо ти, и поздрављамо ти породицу..."

 

 

Д. Гагричић / ГЗС

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


GAGRICIC

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.750.509 посета
Тренутно на сајту: 562 посетилац(a)