ГО Двери: Постајемо један од оснивача Савеза за Србију 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
ГО Двери: Постајемо један од оснивача Савеза за Србију
Trenutno na sajtu: 485       |       Podeli:
29.07.2018 | 0 коментар(а)



Чачак - На седници Главног одбора Српског покрета Двери, одржаној у Чачку, донета је одлука да Двери ступају међу осниваче будућег Савеза за Србију.

„Ово је важан тренутак и крупна одлука за Двери, коју нисмо ни брзо ни лако донели,” казао је Бошко Обрадовић у изјави за Глас западне Србије.

„Оценили смо да је приоритет стварање јединствене опозиционе колоне јер је то једини начин да се изборимо за смену ове накарадне власти. Двери ће бити међу оснивачима Савеза за Србију, али ће задржати и своју аутономију у деловању јер ми од свог идентитета нећемо одступити”- рекао је он.

Обрадовић је навео да су у програмску платформу будућег Савеза за Србију ушле многе важне тачке из програма Двери, што је био мотив да се уђе у Савез. Како истиче, Савез има веома јасан став о КиМ, да се морају поштовати Устав Србије и Резолуција 12 44 СБ УН. Савез је против референдума о КиМ, против потписивања било каквог документа који би ишао на руку независности Косова и против чланства непостојеће државе Косово у УН, што је за Двери посебно важно.

„Начин руковођења и одлучивања унутар Савеза у коме нема лидера и прегласавања, већ се све одлуке доносе консензусом – за нас је прихватљив. Такође, идеја прелазне Владе, орочене на годину дана, која ће ослободити медије и обезбедити нормалне изборне услове, за нас значи шансу да на првим слободним изборима после Вучићевог пада

можемо слободно да представимо наш политички програм, а да грађани могу да гласају без страха и уцена”.

Обрадовић је додао:

„Посебно ме радује што ће оснивачи Савеза за Србију бити и наши досадашњи политички партнери: `Здрава Србија` Милана Стаматовића и Покрет Срба са КиМ `Отаџбина` на челу са Славишом Ристићем и Марком Јакшићем. Надам се да ће се Савезу за Србију ускоро придружити и ДСС. Верујемо да од тренутка формирања Савеза за Србију српска политичка сцена више неће бити иста. Имаћемо колону уједињене власти и колону уједињене опозиције, и то ће бити јасан избор за све грађане Србије: да ли желе политичке промене или наставак владавине ове корумпиране власти. Верујемо да од тренутка формирања Савеза за Србију српска политичка сцена више неће бити иста. Имаћемо колону уједињене власти и колону уједињене опозиције и то ће бити јасан избор за све грађане Србије: да ли желе политичке промене или наставак владавине ове корумпиране власти”.

- Како ће изгледати устројство Савеза за Србију?

„То је било веома битно питање за Двери. У Савезу неће бити једног лидера, у њему неће бити прегласавања, дакле Председништво које ће чинити сви оснивачи Савеза одлучиваће консензусом, свако ће имати могућност да се не слаже са одређеном одлуком и употреби право вета, а са друге стране постоји велики број тачака око којих смо се усагласили, то је оних 30 тачака у програмској платформи и већ од среде, 1. августа, креће представљање ових 30 тачака широм Србије”.

- Одакле полазите?

- Прво тако представљање биће у среду у Шапцу, у сали Шабачког позоришта у 19. сати. Очекујем  да ће оснивачки скуп будућег Савеза за Србији бити већу првим данима септембра.

- Шта је од докумената већ на столу?

- Приремљена је програмска платформа а у наредних неколико седмица биће сређени и остали неопходни документи. Основни ствари већ су познате: Савез ће имати Председништво које ће чинити оснивачи, имаће 

конференцију у коју ће моћи да се учлане све друге организације које желе да постану придружене чланице Савеза. Савез неће имати формалног председника, сваког месеца ротираће се председавајући из редова оснивача тако да ће практично свих 10 или 11 оснивача колико нас на крају буде постати равноправни учесници у одлучивању и медијском представљању, и у председавању. Сваког месеца, председавајући Савеза ротираће се по азбучном реду презимена оснивача.

- Какве ће последице по политичке прилике у Дверима оставити чињеница да је на Главном одбору покрета било разлика око уласка у Савез за Србију?

-  Ми смо једна демократска политичка организација, негујемо и подржавамо разлике па и сукобе мишљења када има аргумената за то, и то је једна потпуно природна појава. И Председништво и Главни одбор Двери протекли су у демократском и толерантном духу, сви су имали прилику да кажу своје мишљење, али је ово била одлука већине и у Председништву и у Главном одбору па се надам, просто, да ће ову одлуку сви поштовати. Када нема неког јединственог мишљења природно је да се поштује одлука већине и то је тако у свим демократским процедурама – истакао је Бошко Обрадовић у разговору за Глас западне Србије. 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.109.314 посета
Тренутно на сајту: 485 посетилац(a)