Вучић посетио Краљевску винарију у Тополи 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Вучић посетио Краљевску винарију у Тополи
Trenutno na sajtu: 439       |       Podeli:
08.10.2022 | 0 коментар(а)



Топола - Председник Србије Александар Вучић посетио је данас Краљевску винарију у Тополи, где се одржава традиционална манифестација „Опленачка берба".

Председника Вучића дочекали су министар пољопривреде, шумарства и вододпривреде Бранислав Недимовић, председник општине Топола Владимир Радојковић, владика шумадијски Јован и народни посланик Драган Јовановић.

Тродневна манифестација „Опленачка берба" одржава се овог викенда 59. пут у Тополи и има привредно-туристички карактер.

У оквиру ње одржава се и Сабор изворног народног стваралаштва, као и бројна такмичења и изложбе традиционалних гастрономских специјалитета, вина и ракије.

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић јуче је свечано отворила 59. Опленачку бербу и том приликом оценила да је ова манифестација једна од пет најзначајниних и најпосећенијих у Србији и важна је за промоцију винског туризма.

Краљева винарија једна је од најстаријих винарија у Србији и подигао је краљ Александар I Карађорђевић 1931. године као једну од најсавременијих винарија Балкана и пример осталим винаријама како се узгаја и справља најквалитетније вино.

Дуго није била у функцији да би од 2007. године поново почела да производи вина искључиво из сопствених засада.

У винарији се производе бела вина: Sauvignon blanc, Pinot blanc, Chardonnay, а од црвених Суверен (Cabernet sauvignon), саопштили су из винарије.

У склопу винарије налази се и музејска поставка и оригинална јединствена винотека, по којој је Краљева винарија са Опленца веома препознатљива.

Јединствена колекција вина на Балкану из доба Карађорђевића чува се више од осам деценија на 12 метара дубине у краљевском подруму на Опленцу.

Винотека, чини око 280 флаша, која нису на продају због аманета краља Александра, који је у дворским књигама оставио завештање да се "никада не продају, већ да буду остављена за историју".

Вина у овој колекцији налазе се под кључем на другом нивоу испод земље и смештена су иза решетака на металне полице.

Најстарије је "жилавка" из 1931. године, а најмлађе вино старо је 55 година, а верује се да су неке од ових боца лично архивирали српски краљеви.

Вина су у флашама израђеним у три величине, са утиснутим краљевским грбом у стаклу.

Вина из Краљеве винарије освајала су, током протеклих година, бројне престижне награде за квалитет на сајамским и изложбеним винаским манифестацијама у земљи.

ГЗС/Танјуг

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.788.624 посета
Тренутно на сајту: 438 посетилац(a)