Набујали Лим донео плутајући отпад на Потпећко језеро 


U SRBIJI JOŠ DANAS TOPLO, OD SUTRA OSETNO HLADNIJE              Ističe rok za registraciju trotineta, kazne i do 120.000 dinara              I ove godine besplatni udžbenici za određene kategorije učenika              U Ljuboviji se 11.maja održava Gastro festival              Vučić: Utvrđeno je da Srbija nije odgovorna za navodni genocid u Srebrenici             

 
Набујали Лим донео плутајући отпад на Потпећко језеро
Trenutno na sajtu: 272       |       Podeli:
22.11.2022 | 0 коментар(а)



Прибој - Река Лим набујала услед обилних падавина не смао у Србији већ и на простору Црне Горе са собом је на Потпећко језеро донела огромне количине ђубрета,
Плутајући отпад на Потпећком језеру, Фото: ГЗС

а еколошка катастрофа налик на ону која се догодила пре две године избегнута је захваљујући речним преградама, ланчаницама, чије је постављање на подручју Прибоја, Пријепоља и Нове Вароши уз локалне самоуправе финансирало Министарство заштите животне средине.

Жељко Јечменица, директор ЈКП „Услуга”, Прибој, Фото: ГЗС

„Ради се о 10 до 15 хиљада кубика смећа, које је постављена ланчаница зауставила да не би дошло до еколошке катастрофе у општини Прибој али и даље низводно у Бајиној Башти и на хидроелектрани `Перућац`”, рекао је Жељко Јечменица, директор ЈКП „Услуга” Прибој.

Ланчаница на Лиму у делу тока кроз општину Прибој је најдужа и износи 300 метара. Ово подручје обишли су и представници надлежног јавног предузећа „Србијаводе” како би сагледали тренутно стање и предложили даље кораке.

Милeта Милојевић, ЈП „Србијаводе”, Фото: ГЗС

”Видели смо да је ланчаница извршила своју функцију и задржала огромне количине наноса. Сагледамо потребе и количине потребних радова да се Потпећко језеро очисти од накупљених наноса, а њега је сигурно преко 10 хиљада кубика”, каже Милета Милојевић, ЈП „Србијаводе”.

Чишћење у току, Фото: ГЗС

И пре налога из Републике у чију надлежност спада ово чишћење, општина Прибој већ је преузела конкретне кораке како би се накупљени отпад што пре уклонио са површине језера. За тај посао ангажовано је једно локално приватно предузеће које поседује потребну механизацију, док плутајући отпад са ланчанице до обале језера, са чамцима прикупљају чланови Еко удружења „Јастреб”, који већ имају искуства са сличним акцијама.

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


PRIBOJ LIM POTPECKO JEZERO OPTAD DJUBRE LANCANICE PLUTAJUCI OTPAD

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.173.349 посета
Тренутно на сајту: 273 посетилац(a)