Притисак у ковид амбулантама због омикрона се не смањује – данас заседа Кризни штаб 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Притисак у ковид амбулантама због омикрона се не смањује – данас заседа Кризни штаб
Trenutno na sajtu: 369       |       Podeli:
14.01.2022 | 0 коментар(а)



Од почетка пандемије у Србији је регистровано 1.399.867 случајева коронавируса, а тестиране су 7.548.292 особе.
Фото: ГЗС

Од последица заразе преминуле су 13.003 особе. Смртност је 0,93 одсто, објављено је на сајту цовид19.рс. У земљи поново рекордан број новозаражених.
Према последњем пресеку, у Србији су на коронавирус тестиране 33.163 особе, од којих је било 13.753 позитивних. То је највећи број заражених у Србији, у дану, од почетка епидемије. Преминуло је 19 особа.

На респираторима се налази 96 пацијента, а у болницама широм земље од ковида се лечи 2.340 пацијената.

Притисак на примарну здравствену заштиту и у ковид амбулантама не јењава. Већ данима су, и по веома ниским температурама, редови грађана који чекају на преглед. Амбуланте широм земље ангажују додатне лекарске екипе како би сви могли да добију адекватну здравствену заштиту.

Седница Кризног штаба заказана је за данас у 15 часова.

Докторка биолошких наука и директорка Института за молекуларну генетику и генетичко инжењерство Јелена Беговић рекла је за РТС да је стигао омикрон, који је заразнији и који се лако шири.

"На сву срећу постоје индиције да остаје у грлу и носу, мање напада плућа, он се мења, мења и неке своје особине што се тиче органа које напада. Добро је да се склања од плућа, што је био главни проблем са делтом", рекла је Беговићева.

Лекари упозоравају да је претходних дана услед ширења омикрон соја повећан притисак на ковид амбуланте, што се може видети и по све дужим редовима испред њих.

Микробиолог Миланко Шеклер процењује да Србија још није достигла пик када је у питању број новозаражених и апелује да се нађе неко решење, јер су дијагностички капацитети ограничени и претрпани, као и ковид амбуланте.

Ипак, према писању медија, не очекује се доношење нових епидемиолошких мера, иако ће, вероватно, медицински део Кризног штаба инсистирати на 24-часовним ковид пропусницама, скраћивању радног времена продавница и смањењу броја дозвољених људи у затвореном простору.

Кризни штаб би требало да донесе одлуку о школском распусту, а медији наводе да распуст вероватно неће бити продужен и са наставом би се наставило 24. јануара. Према њиховим сазнањима, могло би да буде одлучено да деца до петог разреда имају комбиновану наставу, а остали и средњошколци онлајн.

Председник Србије Алексадар Вучић рекао је за РТС да мисли да је држава урадила све што је могла и да је омикрон немогуће зауставити.

 

 

 

ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.914.557 посета
Тренутно на сајту: 369 посетилац(a)