Ракија од меда – алкохолно пиће које лечи 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
Ракија од меда – алкохолно пиће које лечи
Trenutno na sajtu: 473       |       Podeli:
04.09.2019 | 0 коментар(а)



Топола – Ракија од меда или медовача сврстава се у категорију ликера. Кроз историју наших предака била је високо цењена

због свог лековитог дејства. И данас, влада велико интересовање за овај напитак, јер  повољно делује на циркулацију, побољшава апетит и варење.

„Медовача је изузетно квалитетно алколно пиће али и изузетно лековито. Пије се изјутра наште и пре оброка као аперитив. Препоручујем да се служи охлађена или са ледом.  Прави се тако што се на литар квалитетне лозоваче додаје одређена количина меда у који су већ додате лековите биљке каранфилић, штапићи ваниле, мускат орашчић, чуваркућа и  рузмарин. Добро се промеша а после тога се дода једна доза прополиса. Остави се да одстоји 40 дана уз свакодневно мешање. Након тих 40 дана се после детаљног мало дужег мешања цео садржај процеди кроз двоструку газу, налије у флашу и може се служити“, објашњава процес припреме за ТопПрес Драган Јовановић из села Загорица.

Припрема медоваче, фото: ТопПрес

Додаје да је медовача пријатна на укус, али за почетнике у алкохолу може бити и опасна јер је слатка, питка па како каже наш саговорник: „Кад једном почнете, тешко ћете се зауставити“.

Цена овог аперитива који лечи али и опија је 2.000 динара по литру.

Јовановић на сличан начин припрема и ораховачу као и ликере од разних воћних врста: кајсије, нектарине, малине, купине, банане. На његовом породичном имању неизоставна је и припрема традиционалне шљивовице али и многих других ракија од воћа које се убира у селима око Тополе.

ГЗС/ ТопПрес

Драган Јовановић у свом подруму, фото: ТопПрес




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rakija medovaca

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.324.421 посета
Тренутно на сајту: 474 посетилац(a)