Само кукурузно брашно и вода: Ево како се од два састојка прави проја у Шумадији 



 
Само кукурузно брашно и вода: Ево како се од два састојка прави проја у Шумадији
Trenutno na sajtu: 402       |       Podeli:
24.10.2019 | 0 коментар(а)



Чачак - Светска, а наша постала је и проја. И док модерне домаћице експерментишу на различите начине и у ово традиционално српско јело
Шумадиска проја, фото:РИНА

стављају све и свашта, Младена Гојковић из Чачка каже да проја направљена на старински начин, заправо је најукуснија.

"Она се јела у сиротињским кућама и по манастарима, они мало богатији месили су жуте погаче", прича Младена и додаје да је за прављење овог специјалитета који се нашао чак и на ЦНН-ој листи, међу најбољим светским хлебовима, потребно само два састојка.

"Вода и кукурузно брашно, а да би била посна некад се плех чак подмазивао воском, а не машћу. Не сме се закувати ни много ретко, ни много густо, већ средње да би се проја лепо испекла. Најбољи укус има ако се пече у шпорету на дрва", саветује ова домаћица.

Некад се брашно млело у воденицама поточарама, а на проји су одрастале генерације и генерације.

"Док смо јели проју сви смо били здравији, а како се прешло на бели хлеб све чешће оболевамо. Трпеза у Шумадији не може ни сад да се замисли без проје, али ту је поред и још десет врста хлебова, па се млади увек дохвате ових модерних", каже Младена.

Сад кад је проја стекла и светску популарност, нема сумње да ће се у целој Србији, још дуго служити уз чварке и сланиницу за доручак и уз врућу јагњетину и свадбсрски купус за ручак или вечеру.

РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.390.801 посета
Тренутно на сајту: 403 посетилац(a)