Пријем за члана Олимпијског географског тима Србије 


Nagradni konkurs „Najlepše želje pišu se ćirilicom“              U Srbiji danas do 17 stepeni              Gondola od danas u redovnom režimu rada              Čestitke za nove uspehe i priznanja užičkih gimnazijalaca              Sportske igre mladih od sutra u Ljuboviji              Todorović: studija je pokazala da postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda ni na koji način ne ugrožava stanovništvo             

 
Пријем за члана Олимпијског географског тима Србије
Trenutno na sajtu: 530       |       Podeli:
08.03.2017 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Председник општине Горњи Милановац Дејан Ковачевић примио је ученика четвртог разреда Гимназије "Таковски устанак" Вељка Дмитровића,

који је освојио прво место на Балканској географској олимпијади, која је одржана у јуну прошле године.

Освајањем првог места, Вељко се пласирао на Светску географску олимпијаду, као један од четири члана Олимпијског географског тима Србије. Светска географска олимпијада одржаће се у Београду.

"Изузетно ми је задовољство што могу да угостим овако надареног ученика који је показао знање, не само из географије, већ и из енглеског језика пошто се целокупно такмичење изводи на том језику. Драго ми је што у четири града из Србије имамо представника и из Горњег Милановца, који ће представљати и нашу општину и Гимназију на Географској олимпијади. Претходне две Олимпијаде су биле у Москви и Пекингу, што показује колика је величина овог такмичења. У Београду се очекује близу 500 учесника, а општина Горњи Милановац ће свакако пропратити све остале марљиве и талентоване ђаке и помоћи им у том путу ка успеху. Из разговора са Вељком сам сазнао да ће он да упише Географски факултет, одсек просторно планирање, то је област у којој он може дати пун допринос заједници и општини Горњи Милановац. Поносни смо на овакве ученике који су прави узори свима нама", рекао је Ковачевић.

Светска географска олимпијада је међународно такмичење из географије које окупља најбоље ученике света, узраста између 16 и 19 година, а следеће издање организује Регионални центар за таленте.

"Још у другој години сам се пријавио за такмичење, стигао сам до републичког нивоа и ту нисам остварио запажен резултат. У трећој години сам се опет пријавио, на републичком такмичењу сам узео друго место, одакле сам се пласирао на Балканску олимпијаду, на којој сам победио. Балканска олимпијада је имала три дела. Прво је био теоријски део подељен у 6 целина, потом су уследили мултимедијални део и практична примена у природи, која захтева нека знања и изван школског учења. Највећи конкуренти ће нам бити из Сингапура, Кине и Румуније али се надам да ћемо се показати у најбољем светлу“, истакао је Дмитровић.

Фото: Општина Горњи Милановац

Претходне две Олимпијаде из географије одржане су у Москви и Пекингу, а после Београда одржаће се у Монтреалу и Хонг Конгу.

"До 2015. године није било такмичења за ученике средњих школа, било је само за основне школе у организацији Српског географског друштва. Трудим се да кроз наставу ђаци заволе географију и видим да је и њихова повратна реакција позитивна. Поменула бих и друге ученике који ниси направили успехе као Вељко али су далеко догурали на такмичењима. То су садашњи четвртаци Јован Дмитровић и Елвис Поломи, Мартин Савићевић као ученик трећег разреда и Анђела Дамљановић ученица другог разреда. Преостала три члана нашег тима су из Ниша, Крагујевца и Новог Пазара", рекла је професорка географије у Гимназији Душица Лазовић.

Председник је младом географу поклонио глобус, док је директорка Гимназије, у име ученика и професора, преузела поклон - књигу "Косово и Метохија".

Очекује се да ће у Београд доћи више од 500 такмичара из више од 50 држава света.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.396.419 посета
Тренутно на сајту: 531 посетилац(a)