Интервју: Иван Ћаловић 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Интервју: Иван Ћаловић
Trenutno na sajtu: 522       |       Podeli:
03.01.2019 | 0 коментар(а)



Господине Ћаловићу, две и по године је прошло од Вашег отвореног писма јавности и повлачења из политике.

Преносимо интервју који је Ћаловић дао за портал РЕФЛЕКТОР.РС

 

Шта се од тада до данас тачно променило на политичкој сцени града, да ли је Чачку данас боље, лошије или исто као пре две и по године?

 У отвореном писму од 8.3.2016.године сам указао да сам у политику ушао из најбољих намера без икаквих личних интереса, са жељом да наш град учинимо лепшим, бољим, богатијим и да му вратимо наду у будућност, а потом сам нагласио да желим да око себе окупим најстручније људе различитих професија, људе који нису вођени личним интересима, а имају знање и жељу да учине  преокрет у нашој средини. Такво виђење локалне политике није се свидело врху СНС, јер су ми указали да желе послушнике, а не слободне и мислеће људе, што је резултирало да више не будем више носилац листе. Током ноћи су ми у замену нуђене одређене високе функције у Министарствима при Влади Републике Србије, што нисам прихватио, јер нисам на продају.

Практично, тог тренутка сам на тежи начин политички сазрео, на чему сам им свакако захвалан, будући да сам за кратко време препознао да таквом систему политичке организације не припадам.

На жалост грађана Града Чачка, на политичкој сцени се ништа није променило. Остали су исти људи у различитим политичким странкама са потпуно идентичном идеологијом, а то је РЕШИТИ СОПСТВЕНЕ ПРОБЛЕМЕ и ПРОБЛЕМЕ СВОЈИХ УКУЋАНА, а не замерити се власницима крупног капитала, који су у стварности доносиоци главних одлука у Граду.

 Шта је тачно преломило да одлучите да се вратите у политику? Неки конкретан тренутак?

 Очигледно је намера властодржаца и вођа oпозиционих странака у Србији да постоје само две опције на следећим локалним изборима. Тиме би се грађани довели пред свршен чин да бирају: или  за овакву власт, или за овакву опозицију, која је да не заборавимо већ била власт и показала шта и колико уме у тој улози односно и власт и опозиција имају тенденцију да утичу на народ да не изађу на изборе или у што мањем броју.

Не слажем са оваквим ставом, јер је очигледно да постоји велики број грађана који нису задовољни ни са оваквом влашћу, ни са оваквом опозицијом, па сасвим оправдано бојкотују изборе.

Из тих разлога са људима који се окупљају око мене и који подржавају „политичку деконтаминацију Чачка“, желимо да се вратимо у политичко деловање како би смо промовисали и заступали идеје на које сам указао у отвореном писму 8.3.2016.године.

Промене могу изнети само нови људи са новим идејама.

Стим у вези, у погледу тренутних политичких тежњи, радије говорим о томе да у нашој средини постоји респектабилан број суграђана који поседују квалитете на којима инсистирамо.

 Наша заједничка одлука је да се “вратимо” у политику, јер верујемо да личним примерима можемо подстаћи и друге узорне и остварене људе да се придруже и активно укључе и тако створимо нову локалну политичку опцију.

 Да ли бисте рекли да је ваш боравак у СНС-у био мрља? Шта би било другачије да сте остали први на листи и кандидат за градоначелника на локалним изборима 2016. године?

 Ту квалификацију о “мрљи”, треба посматрати као лични самокритични став. Наивно сам поверовао да у оквиру једне лидерске и централистичке странке могу нешто променити.

Са моралним вредности и мојим схватањем демократије није било никаве шансе да останем први на листи, а камоли да касније будем изабран за градоначелника.

Пре свега, јер некомпромитоване особе са интегритетом нису потребне актуелним политичким организацијама. Нисам ни први ни последњи који је то осетио на сопственој кожи, али сам тада јасно ставио до знања “високим функционерима СНС” да моје име не могу користити као икебану.

Према томе, одговор на Ваше питање шта би било другачије, указујем   да ништа не би било другачије уколико сте на листи као представник политичке странке, јер се све решава и одлучује у Београду. Локални   политичари служе само за поткусуривање и намирење онога што је већ одлучено и договорено у Београду, а то дефинитивно грађани виде.

Из тих разлога сам и замењен на листи. Ни тада, а ни сада нисам спреман да реализујем пословне интересе функционера власти и решавам проблеме власника крупног капитала и практично радим на штету грађана Чачка.

Још увек немате оформљену политичку организацију. Да ли радите на њеном формирању, како ће она изгледати и када грађани могу да очекују да ће видети контуре нове политичке опције у граду на Морави?

 Наравно да радим на томе, али је за успех на следећим локалним изборима неопходна снажна одлучност свих незадовољних грађана да подрже овакве идеје које сам истакао, али и да буду спремни да својим именом и презименом стану на нашу листу.

 Намера нам је да пред грађане изађемо са људима који поседују лични интегритет и несумњиви кредибилитет.

 Дакле, са пријатељима пажљиво радим на одабиру сарадника и форматирању организације. Жеља нам је да буде заиста оригинална и квалитетна, а јавност ће са тим бити званично упозната када посао темељно завршимо. Због тога је мање битно када, а значајније “са  ким и чиме пред грађане”.

 Пишете ли програм будуће странке? Са чим ћете пред грађане, можете ли да представите основне правце Ваше политичке идеје? Да ли је она само локална или ширег карактера?

 Идеја је локалног карактера.

 Формалне припреме на плану и програму су у току, а суштина основног правца је једноставна: жеља да се направи кључни преокрет у локалној средини, преко окупљања поштених и искрених грађана и најстручнијих људи различитих професија, људи који нису оптерећени личним интересима, а вољни су да дају део себе да се успостави “систем позитивне селекције” најбољих међу нама, као темељ схватања политике у циљу опште добробити укупне популације нашег Града.

Шта би сте конкретно издвојили као позитиван пример у раду градске власти у претходне две и по године?

 Не постоји градска власт у смислу “сервиса свих грађана”.

У Граду Чачку постоји власт једног човека који поступа у интересу крупног капитала па се и градска каса често користи у те сврхе. Зато мислимо да је такав начин вршења власти изузетно штетан по огромну већину грађана. Искрено, волео бих да нисмо у праву, али време које је за нама то потврђује.

 Представници власти сваком приликом истичу да су инвестиције државе у Чачак далеко веће него раније. Као аргумент за ту тврдњу користе изградњу коридора 11, индустријске зоне, градња нових фабрика, градске библиотеке, домова, школа... Какав је ваш став о томе? Има ли разлике у односу на период пре 2016. године?

 Такав приступ јавних иступа власти није новост, јер шта би друго радили?

Увек садашња власт критикује претходну. Понашају се као да их је неко натерао да преузму власт. Колико  ми је познато, конкретних инвестиција од стране Републике опредељених за наш Град није било. Јер да их је било не би се грађани исељавали из Чачка о чему говори званична статистика, већ би у њега долазили, а број становника би растао. Ако мислите на нове фабрике, плашим се да  крајњи резултат по становништво Чачка неће бити добар, уколико се остваре предвиђања која говоре одакле ће у Чачак долазити радници ради запослења.

Што се тиче реновирања, кречења и шминкање објеката, то суштински није нешто оригинално, нити заслужује хвалоспеве, јер су  тако су радиле и претходне градске власти. Ти послови по нама спадају у рутински и свакодневни посао из надлежности града. На нашу жалост квалитет тих радова у предходном периоду је био лош. Волели бисмо да овога пута нешто буде другачије, а не по оној народној ”држи буре воду док мајстори оду”. Суштина је у томе да  за „бачене паре“ из градске касе, нико до сада није одговарао. То једна од ствари коју желимо да променимо.

Наш став обухвата и одговорност за поступке, односно "ко штету направи, мора и да одговара и штету надоканади".

 Напредњаци су на Ваше критичке изјаве одговорили тврдњом да су Ваши наступи индентични као и наступи остатка опозиције чија се политика своди на нападе на Вучића. У чему је разлика између Вас и Савеза за Србију или других опозиционих странака?

 Њихово тумачење мојих малобројних изјава не бих посебно коментарисао, јер они имају један образац за “реплику” према сваком ко мисли другачије. Разлика у односу на званичну опозицију је суштинска. Сматрамо да они имају огромну одговорност за време док су вршили власт и да су својим ”радом” омогућили да се наш град нађе у рукама оваве власти, тј. Коалиције СНС-а и осталих сателита.

 У односу на актуелну опзицију, ми дефинитивно не наступамо са исте позиције, јер они су званично опозиција власти, а мој будући политички ангажман неизоставно укључује политичко конфронтирање и са актуелном  власти и са актуелном опозицијом, јер је то сасвим природно и у складу са циљевима које сам дефинисао.

 Зашто сте одбили понуду Вука Јеремића да приступите његовој странци? Да ли је уопше било понуда?

 Не ради се само о понуди Вука Јеремића. Одбили смо и понуде других. Разлог је једноставан. Нашу групацију чине људи који имају опрезан став према постојећим политичким странкама.

У вези са обављеним разговорима са политичким представницима опозиције или позиције, истаћи ћу само једну битну и истиниту чињеницу.

Сви  разговори су реализовани искључиво на иницијативу друге стране, а било их је са неколико парламентарних и локалних политичких организација.

Као озбиљан човек са својим пријатељима прихватио сам и увек ћу прихватити разговоре са свим политичким представницима. Ти разговори нису и неће утицати на нашу одлуку да на следеће локалне изборе изађемо као самостална група грађана. Такав наш став није разумно прихваћен ни од једног саговорника. Из тих разлога су у јавности почели да шире неистине ”да смо тројански коњ оних других”.

 Били сте веома критични према Вучићу. Да ли постоји било шта што бисте подржали или истакли као добар резултат власти?

 Скоро да га нисам ни помињао. Он је за нас реалност коју је на биралиштима Србија изабрала. Вероватно да има и позитивних ствари, али све оне падају у воду због присутне апатије  и осећаја беспомоћности већине грађана, а та стања нису дошла сама од себе него су последица начина на који се врши власт.

 Грађани Града Чачка убеђени су да се ништа не може у овој земљи променити и желе да им деца напусте наш град и Републику Србију. То је оно што је поражавајуће. Мислим да је Вучић највише допринео таквом стању у земљи својом агресивном реториком према неистомишљеницима, а такође и поступци (непоступање) државних органа када се решавају захтеви и штите права грађана.

 Србија у периоду 2000-2012 и Србија од 2012. до данас, која Србија је успешнија по Вашем мишљењу?

 Период од 2000.године је био период наде, а касније период дубоког разочарања. Време од 2012. године сурова је реалност која је уследила после тога. Све је кулминирало окупљањем свих могућих прелетача, јуловаца, новосрбијанаца, пребега из ДС-а, ДСС-а и других у једну политичку групацију која се данас због такве структуре разумљиво одлично сналази на очувању власти.

Образ, част, морал, поштен рад, истина, стручност, отаџбина... постале су речи неспојиве са највећим бројем актуелних политичара.  Успех Србије у периодима које сте навели, најбоље могу дефинисати грађани који нису били ни у једном назначеном периоду чланови политичких странака, или ангажовани од стране актуелне власти у тим периодима. По мом мишљењу, ми имамо системски проблем, а то је да није било пожељног и једнаког бољитка за друштво у целини и све грађане, већ се сводило на оне који активно подржавају власт, што по мени није добар систем и то мора приоритетно да се мења.

 Неки у опозицији кажу да сте Ви кукавичје јаје СНС-а и да све радите у договору са њима. Велимир Илић Вас је оптужио да радите за Владин Фонд за развој, истакавши да се ради о уносном послу који се не добија лако. Тај аргумент користе и напредњаци. Шта је истина?

 Мислим да сам на то питање већ одговорио. Али појаснићу. Сваки покушај да будете независни и имате своје мишљење чини Вас непријатељем оних „преподобних” који мисле да имају искључиво право на бављење политиком.

 Њихова је жеља да грађани могу бирати или овакву власт или овакву опозицију. Јер ако би неко други заузео њихово место, шта би они радили? Велики број њих са дипломама стеченим на ”Муфте факултетима” могу само да се сликају. Да не кажем нешто вулгарније.

 Они мени лично не могу нанети никакву штету. Али наносе немерљиву штету Србији, јер млади људи због става „тамо неких” политичара у власти и опозицији и лажних патриота не виде никакву могућност да утичу на доношење одлука које су пресудне за њихову будућност. Због тога и напуштају наш град.

 Желимо да младим људима дамо шансу да управљају својим животима, јер актуелни "политички јастребови”, за које не знамо шта су у животу стварно радили и коју школу завршили, пре него су себе и своје преко странке запослили на државне јасле, дају себи за право да љагају особе са именом и презименом из којих постоје несумњиви резултати у личном животу и професионалном раду. Уз подршку грађана са таквима ћемо одмерити снагу на следећим локалним изборима.

 Оптужбе господина Илића, не заслужују коментар и сматрам их покушајем да себи нађе саговорника. Ја му ту прилику нећу дати. Грађана ради, истичем да свој посао обављам професионално и у складу са законом, те сам и тај посао са Фондом добио регуларно и пре политичког ангажмана на локалним изборима 2016 године. Оно што знам сигурно да ће многим бившим и саданашњим политичарима било из позиције или опозиције као и “бизнисменима“ који су били корисници тог програма из Фонда за развој, бити потребна стручна  помоћ мојих колега адвоката, што је конкретан одговор на питање Велимира Илића и “напреднњака” шта је истина?

 Имате ли конкретан циљ на изборима 2020. године? Који резултат би за вас био задовољавајући? Очекујете ли промену власти у Чачку после тих избора?

 Конкретан циљ за наредне локалне изборе је да будемо препознати од гласача као алтернатива садашњим политичким актерима, а која ће добити њихово истинско поверење и тако бити у позицији да са грађанима преузме и коначно организује градску власт као сервис свима, а не само одабраним  и политичким истомишљиницима.

ГЗС/ Извор: Рефлектор.рс




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


ћаловић интервју

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.201.752 посета
Тренутно на сајту: 523 посетилац(a)