Производња меда у Србији 80 одсто мања, од следеће године веће субвенције по кошници 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Производња меда у Србији 80 одсто мања, од следеће године веће субвенције по кошници
Trenutno na sajtu: 726       |       Podeli:
04.09.2019 | 0 коментар(а)



Производња меда у Србији мања за 30 до 80 процената због неповољних временских прилика и неадекватне употребе

хемијских средстава која изазивају помор пчела.
Тај тренд траје већ четири године, пишу „Вечерње новости".

„Осим климатских, озбиљан проблем је и нелегални третман семена сунцокрета инсектицидима, што је забрањено и Србији и у ЕУ. Ове године, пчеле су највише страдале баш на сунцокрету", каже за „Новости" председник Савеза пчеларских организација Србије Родољуб Живадиновић.
Он додаје да држава ради на повећању броја фитоинспектора, али да то неће решити проблем, јер је неопходно да се пољопривредници образују.

Навео је и да је прошле недеље договорено да се од следеће године повећају субвенције по кошници са 720 динара на 800 динара.

Пчелари из Пожаревца, који су међу најпродуктивнијима у земљи, кажу да принос меда опада. То тврди и Бранко Павловић, који пчелари 30 година, а сада има 200 кошница.

„Ове године је посебно био неповољан мај, због честих киша, па нису могле да се користе багремове шуме и принос тог меда је знатно умањен. Онда је наступила суша и убрзала вегетацију, што је за биљке било веома стресно", објашњава Павловић.

ГЗС/Новости




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.021.602 посета
Тренутно на сајту: 727 посетилац(a)