Председник Србије данас иде на Косово, посета праћена тензијом и претњама 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Председник Србије данас иде на Косово, посета праћена тензијом и претњама
Trenutno na sajtu: 263       |       Podeli:
08.09.2018 | 0 коментар(а)



Председник Србије Александар Вучић боравиће данас и сутра на Косову. Данас започиње дводневни боравак на Косову и Метохији обиласком

бране Газиводе и Зубиног Потока. Приштина је иначе прво забранила посету Газиводама, али је, по њиховом признању, на крају дала дозволу, а након притисака из ЕУ и САД.

Вучићева посета је била праћења тензијама већ данима, с обзиром на чињеницу да је му је званична Приштина забранила обилазак хидроелектране Газиводе, а како су рекли српски званичници, био му је забрањен и одлазак на још две локације у Зубином Потоку.

Због претњи да ће му повући дозволу за улазак на КиМ и да ће га ухапсити, у случају да се о то оглуши, Вучић је размишљао и о отказивању посете КиМ.

Ипак, синоћ је саопштио да ће данас и сутра бити на Косову и Метохији. Вучић је истакао да му није била намера да хушка људе на Косову, већ да заговара мир и да се бори за решење проблема:

,,Нико од нас није планирао да остави Албанце без воде, желели смо по том питању да се договарамо. Ми желимо да имамо и успоставимо много више поверења између Срба и Албанаца, али то је процес који би било катастрофално да буде заустављен. Нису више ни Албанци у таквом напону снаге, а ми свакога дана губимо значајни део нашег становништва. Морамо демографски да опоравимо нацију. Сад кад смо опоравили економију, и ако тако буде у наредних 10 година, успели бисмо да зауставимо негативне демографске трендове и могли бисмо да увећавамо нацију", навео је председник.

Он је изразио наду да ће посета протећи мирно.

,,Прво ћу обићи Газиводе. Обратићу се нашем народу, имаћу буран и испуњен дан, вероватно до поноћи можда и дуже, али желим да људи чују истину, можда им се све и не свиди, али ме страшно погађа кад неки људи у Србији и у Београду, као да не знају какво је расположење на КиМ, говоре о томе да неко некога приморава да дође на скуп на којем ћу сутра говорити. Имам и личну обавезу јер сам на КиМ добио највећу подршку, за мене је гласало 80 одсто Срба", рекао је Вучић.

У Зубином Потоку, председник ће данас обићи Центар за екологију и развој спорта и Центар Црвеног крста АП КиМ.

Предвиђено је да председник Вучић потом обиђе газдинство породице Ковачевић у селу Ибарско Постење и Пољопривредну школу Приштина са привременим седиштем у Лешку.

У Спортској хали "Лепосавић" у Лепосавићу, председник ће се обратити на затварању Бизнис форума.

А у вечерњим сатима, Вучић ће се састати са политичким представницима Срба са Косова и Метохије, саопштила је Прес служба Председника.

Пацоли: Одобрили смо посету Вучићу под притиском ЕУ и савезника

Након информација да је Вучићу забрањено да посети Газиводе, косовски министар спољних послова Бедежт Пацоли то је прво потврдио, сматрајући да је његов захтев да се тамо појави "провокација".

,,Шта ће он тамо", рекао је прво Пацоли.

Међутим, синоћ је Влада Косова донела одлуку да ипак дозволи председнику Србије да обиђе Газиводе, што је такође јавно потврдио и косовски министар. Он је навео да је то учињено под притиском ЕУ и савезника.

,,Посета је одобрена. Ово није моја одлука, већ одлука Владе Косова. Имали смо притисак од ЕУ и савезника, тако да нисмо имали други избор", рекао је Пацоли, а преноси Н1.

Приштински дневник "Коха диторе" објавила је да је Приштина одуку променила после "сугестије" САД да се не подижу тензије.

,,Поново смо размотрили захтев и план је одобрен у складу за првобитним захтевом и у складу са правилима посета високих званичника у складу са Бриселским споразумом", преноси "Коха" нову поруку власти у Приштини, које су, како се наводи, током дана биле у контакту са западним државама око ове одлуке.

Ђурић: Вучићу забрањена посета на још две локације

У међувремену се поново огласио директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић, који је за Тањуг рекао да је Приштина забранила Вучићу посету још двема локацијама у Зубином Потоку.

,,Реч је о Центру за екологију и развој спорта и Центру Црвеног крста АП КиМ. Та одлука је саопштена усмено, а представници у Приштини одбијају да то пошаљу написмено, зато што смо раније данас објавили претходно обавештење за забрану посете брани Газиводе и обелоданили њихове лажи", навео је Ђурић.

ГЗС / Блиц, Н. Латковић




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.793.566 посета
Тренутно на сајту: 263 посетилац(a)