На овом месту се крију најскупљи и најстарији теписи на свету, направљени од најфиније свиле и вуне 


Danas razvedravanje i prestanak padavina              Todoroviću uručeno prestižno priznanje najboljjeg gradonačelnika u Srbiji, Vučiću specijalna nagrada !              Todorović: Nagrada je obaveza da radimo još bolje             

 
На овом месту се крију најскупљи и најстарији теписи на свету, направљени од најфиније свиле и вуне
Trenutno na sajtu: 332       |       Podeli:
09.11.2022 | 0 коментар(а)



Испарта - Када се помене Турска прва асоцијација за становнике наше земље свакако су Истанбул, као и позната летовалишта и огромне пијаце, међутим ова
Фото: РИНА

земља крије још много тога за шта, кроз туристичке туре, посетиоци често бивају ускраћени јер се не сете да обиђу мање градове и регије који имају изузетан потенцијал и специфичности по којима су препознатљиви у читавом свету. Један такав пример је живописни град Испарта у ком се налази један од најстаријих Музеја чувених турских тепиха. Имајући у виду године и векове које су Срби провели под Туцима многе куће и код нас некада су имале управо такве подне простирке, израђене ручно и на посебан начин.

 

"То нису само теписи који стоје на поду. То је део наше културе и традиције, нешто од немерљивог значаја и врендости. У Музеју су изложени веома стари и богато украшени примерци. Они представљају део испартанске традиције и генерално, када говоримо о теписима, Испарта је град који је по томе препознатљив. У последњих годину дана, чак постоје и нека настојања у Влади Турске усмерена на оживљавање ове радиности, па организујемо разне курсеве и едукације, за оне који желе да науче ручно да израђују тепихе ", каже за РИНУ Музе Горевлиси из Етнографског музеја у Испарти. 

 

На турским теписима свака боја и детаљ имају своје значење и своју причу. Они теписи који су израђени од стране домаћица за кућу, имају већи значај и вредност од оних који су ручно плетени од стране радница у “фабрикама”, пошто се они праве на велико.

 

Оно што је јако важно знати јесте да што су теписи старији то су вреднији. Они најстарији се сматрају антиквитетима и уметничким делима, што и њихова цена савршено показује. Међу најскупљим теписима на свету су они прављени од стране младих жена управо у селима Анадолије, у околини Испарте. 

 

Фото: РИНА

"Теписи се израђују посебним техникама плетења од најфиније вуне. Сваки од експоната у Музеју у Испарти представља симбол једног народа у Турској. Међу најпопуларнијим су хереке теписи који се праве на северу државе. Коришћење технике двоструког чвора и ручне израде чини га другачијим од других тепиха. Израдња може потрајати годинама. Теписи плетени од првокласне свиле коришћени су као украси у палатама. Као сировине користе се свила, вуна и памук. Хереке теписи су постали познати бренд широм света када је почела са радом фабрике тепиха Хереке , која се сматра једном од првих модерних фабрика отоманске индустрије", наглашава Горевлиси. 

 

На једном од спратова овог посебног музеја смештена је и драгоцена колекција Аксакал тепиха који се повезују са мушким старешинама старе и мудре заједнице која је живела у деловима Централне Азије, Кавказа и Башкортостана јер су се налазили само у њиховим одајама. Традиционално, аксакал је био вођа села или аула све до совјетских времена и теписи у њиховим одајама били су импозантни.

 

"Сви ови теписи немају куповну вредност, некада су красили свако домаћиство, али сада ми то желимо да сачувамо као идентитет једног народа и због тога они су од неприценљиве сентименталне вредности. Поред туриста који долазе из читаве Европе у овом музеју најбројнији су гости из православне Русије, а амбасада Турске интензивно ради на привлачењу гостију како из Србије тако са читавог Балкана", истакла је Музе Горевлиси.

 

Фото: РИНА

Осим овог специфичног музеја, Испарта је прави природни драгуљ окружена Националним парковима и прелепеим језерима. Предњачи Природни резерват Ковада, који је богато станиште биљног и животињског света, а за које људи у Србији мало знају. 

 

"Желимо да покажемо наше природне лепоте и приближимо их људима из Србије. Примера ради, резерват Ковада је богат резличитим врстама дрвећа, биљакама као и речним птицама, а ови крајолици нестварно изгледају и уверен сам да људи из ваше земље овде имају шта да виде и зато их позивам да дођу и посете овај крај Турске", кажу у Амбасади. 

 

Фото: РИНА

Поред природних лепота и богате културе, ова регија позната је и по производњи јабука, пољима ружа и лаванде. Ипак, оно што би највише могло да обрадује туристе из Србије који долазе у овај крај Турске јесу ниске цене. 

 

ГЗС/ РИНА




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Tepih turska

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.369.026 посета
Тренутно на сајту: 331 посетилац(a)