Данас је 8. март 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu             

 
Данас је 8. март
Trenutno na sajtu: 355       |       Podeli:
08.03.2017 | 0 коментар(а)



У свету се данас обележава 8. март - Међународни дан жена. Комесар Савета Европе за људска права Томас Хамарберг изјавио је данас, поводом 8. марта,

да жене треба да бирају шта ће да обуку, независно од њихових заједница или државних власти и да забрана бурке никада неће ослободити жене.

"Забрана бурке никада неће ослободити жене, али би могла водити њиховом даљем отуђењу у европским друштвима", наводи се у понедељак у саопштењу СЕ, поводом Међународног дана жена.

"Снажно реагујемо против сваког режима који законом прописује да жене морају ности такву одећу", оценио је Хамарберг.

Он је додао да, са друге стране, противљење таквим репресивним методама не треба да води забрани те одеће у другим земљама. Хамарберг је нагласио да они, који се залажу за генералну забрану бурке, никада нису ничим успели да докаже да та одећа подрива демократију, сигурност, јавни ред и морал.

Први пут Дан жена обележен је 28. фебруара 1909. године у САД декларацијом коју је донела Социјалистичка партија Америке.

Идеја за обележавањем Међународног дана жена појавила се почетком 20. века у доба брзе индустријализације и економске експанзије која је често доводила до протеста због лоших услова рада.

Жене запослене у индустрији одеће и текстила јавно су протестовале први пут 8. марта 1857. године у Њујорку због лоших услова рада и ниских плата.

Демонстрације је растерала полиција, а жене су два месеца касније основале синдикат.

Осмомартовски протести постали су наредних година традиција, а најмасовнији су били 1908. године када је 15.000 жена марширало улицама Њујорка тражећи краће радно време, боље плате и право гласа.

Прва међународна женска конференција била је одржана 1910. године у Копенхагену у организацији Социјалистичке интернационале, када је установљен Међународни дан жена, на предлог Кларе Цеткин, која је била члан Немачке социјалистичке партије.

Следеће године Међународни дан жена обележен је у Аустрији, Данској, Немачкој и Швајцарској.

Демонстрације поводом Међународног дана жена у Русији биле су први стадијум руске револуције.

Након Октобарске револуције, бољшевичка феминисткиња Александра Колонтај наговорила је Владимира Илича Лењина да 8. март постане државни празник и током совјетског раздобља користио се за обележавање "херојства радница".

Међутим, у многим комунистичким државама тај је празник изгубио своју идеолошку основу и постао је прилика мушкарцима да искажу љубав и поштовање према женама.

На Западу се Међународни дан жена углавном престао обележавати 30-их година прошлог века, али су га феминисткиње 60. година поновно почеле обележавати.

Године 1975, која је била проглашена Међународном годином жене, УН су званично почеле да обележавају овај празник.

Извор: Блиц




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.841.777 посета
Тренутно на сајту: 356 посетилац(a)