„Пребројте нас": Преко 200 хиљада људи на улицама широм Црне Горе 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
„Пребројте нас": Преко 200 хиљада људи на улицама широм Црне Горе
Trenutno na sajtu: 548       |       Podeli:
03.02.2020 | 0 коментар(а)



Вечерас су широм Црне Горе одржана најмасовнија окупљања од како је пре месец и по дана усвојен спорни Закон о слободи вероисповести.

Грађани Црне Горе из разних крајева су пешачили по 50 километара носећи крстове и црквене барјаке како би стигли до главних одредница окупљања што су на северу најчешће манастири.

Најмасовнија окупљања народа Црне Горе догодила су се само два дана након хапшења учесника литија и усред појачаног присуства полиције у местима где се грађани добрим делом декларишу као Срби.

Како су јавили извори "Блица" са терена, око манастира Ђурђеви ступови поред Никшића окупило се између 30 и 40 хиљада људи.

Мило Ђукановић у свом говору пре неколико дана литије и молебане за очување светиња Митрополије црногорско-приморске СПЦ назвао је "лудачким".

Епископи будимљанско-никшићки Јоаникије и рашко-призренски Теодосије предводили су вечерас масовну литију у Никшићу у коју је стигло и више од две хиљаде верника из Бањана и Рудина.

Верници из Бањана и Рудина јутрос су у пет часова кренули од манастира Косијерево, а успут им се прикључивао народ из села кроз која је прошла литија.

Пут дуг око 50 километара прешли су за 12 сати, а у Никшићу их је дочекао владика Јоаникије.

Најстарији учесник литије из Косијерева био је седамдесетшестогодишњи Симун Зечевић, а најмлађа четворогодишња Теодора Јововић.

Владика Јоаникије назвао је литије које су одржане по градовима Црне Горе истинском народном скупштином која сабира људе око имена Божијег, правде, истине, вере и светиња.

Он је истакао да сваки излазак грађана на литије показује да је "зло настало у Скупштини Црне Горе мртво слово на папиру", те да "ова свенародна скупштина поништава тај безакони акт".

Владика Теодосије је рекао да грађани који се окупљају немају другу намеру него да се заједно помоле Богу за пријатеље и непријатеље.

Он је додао да се чувајући светиње чува вера, нада, биће човека, те да они који се праве да виде ово што се дешава пред њима не знају шта раде" Нека им Господ за то опрости", поручио је Теодосије.

У Подгорици је вечерас из храма Христовог васкрсења кренула протестна литија, због незадовољних усвајањем спорног Закона коју предводи протојереј ставрофор Момчило Кривокапић.

Литији у Подгорици се придрузиле литије из Даниловграда, Спужа, Зете, Куча, Пипера, Комана, Катунске нахије, Цевљана...

Свештеник Предраг Шћепановић је казао да је ово најбројнији скуп икад као и да бројнији овај храм не памти.

Поручио је да литија прође мирно и достојанствено.

- Морамо бити спремни на све провокације - казао је Шћепановић.

Никола Пејовиц, уредник Светигоре прочитао је саопштење Светог синода:

"Због најава и покушаја злоупотреба дужни смо да подсетимо на завет са светих сабора да ћемо мирно бранити светиње, без страначких обележја".

Раније се на Везировом мосту спојило се је неколико хиљада грађана из више крајева, који су се заједно упутили ка храму Христовог васкрсења у Подгорици.

Грађани Пивљана су након молебана, који је служен у цркви Светог Јована Крститеља у Плужинама, прошли улицама вароши, носећи свеће и иконе.

Литију, која је по речима организатора најбројнија до сада, предводили су игуман Пивског манастира, Јефтимије Шкулетић и плужински парох, јереј Мирослав Михаиловић.

Велики број становника Жабљака шетао је у литију. Они су поред осталих носили паролу "Дурмитор је гора Светог Саве"

У Пљевљима је формирана километарска колона верника.

Како су саопштили из Митрополије црногорско-приморске у вечерашњој литији у Бијелом Пољу учествовало је рекордних 25.000 грађана.

До сада најбројнија литија у Бијелом Пољу кренула је после молебана из Цркве Светих апостола Петра и Павла до Цркве Светог Николаја у Никољцу.

Поред Пљевљака, који су пешке дошли у Бијело Поље, у литијама су стигли верници из Биоча, Лозне, Самограда, Затона, Бистрице, Сутивана и Његњева.

Протојереј Синиша Јанковић поручио је онима који учеснике литија називају лудачким покретом да нису ни луди, ни пијани, нити у заблуди.

Он је истакао да "безумници, који владају мраком, не могу да гледају светлост Христовог васкрсења, јер се једино у тами могу снаћи".

Литија, која је вечерас прошла улицама Колашина, према оцени учесника, била је бројнија у односу на до сада организоване. Колашинци су још једном учешћем у литији показали неслагање са усвајањем Закона о слободи вјероисповијести, носили су иконе, пјевали духовне пјесме и поручивали да светиње неће дати.

Грађани Херцег Новог и околних места окупљали су се вечерас код манастира Савина. Ни Будва ове вечери није изостала у одбрани светиња.

У Будви је вечерашња литија била најмасовнија до сада. У њој је било више од 10.000 грађана пристиглих из Паштровића, Грбља и других страна. Њих је у литију позвао и градоначелник Марко Бато Царевић, нагласивши да се мирним сабирањем народа бране светиње, али и вера православна.

Грађанима Берана у мирној литији која је кренула у 16 цасова из центра града, придружиле су се километарске колоне становника Гусиња, Плава, Мурине, Андријевице као и беранских месних центара Шекулар, Виницка, Лужац Долац, Буче, Полица, Калудра...

 ГЗС / Б92




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Crna Gora protesti litija

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.884.308 посета
Тренутно на сајту: 549 посетилац(a)