Мољци убрзали вађење кромпира 



 

Мољци убрзали вађење кромпира
19.08.2016 08:30 | 0 коментар(а)



Чачак - У Западној Србији, кромпиру прети озбиљна борба са кромпировим мољцем. Трећој генерацији ове штеточине

погодују високе температуре па је забележено повећање његове бројности.

Пољопривредним произвођачима препоручује се што пре вађење кромпира и примена одговарајуће заштите приликом складиштења. За сада нема забележених случајева штете, јер поучени искуством из прошле године, пољопривредни произвођачи на време су примењивали све неопходне агротехничке мере како би се заштитили од најезде ове штеточине.

Ацо Зарић, фото: ГЗС

Породици Зарић кромпиров мољац лане је нанео огромну штету, али то их није спречило да ове године повећају парцеле под овом културом. На клопкама је ових дана забележен пораст ове штеточине па је Ацо већину кромпира повадио. Преостало је вађење осам сорти огледног кромпира за чачанску Чипсару, тако да штета коју је прошле године мољац нанео на кромпириштима ове породице неће бити поновљена.

"Бројност је повећана знатно, више од 50 мољаца има у једној клопки, док је претходних дана било мање, од 15 до 30. Данас је највећа бројност, јер мољцу погодују високе температуре", рекао је Ацо Зарић, један од најпознатијих повртара у чачанском крају. Кромпир је ускладиштен и стављена је мрежа како би се заштитио од штеточине.

Светлана Станковић из Пољопривредне стручне службе Чачак, фото: ГЗС

"Произвођацима, којима је цима (унутрашњост) на кромпиру пропала саветује се под хитно вађење и смештање у претходно дезинфиковане магацине који су обезбеђени мрежама, док код кромпира где се цима задржала саветује хемијски третман. Упутства о начину третирања пољопривредни производјачи добиће и путем СМС поруке", каже Светлана Станковић из Пољопривредне стручне службе Чачак.

Станковић каже да је у току максималан лет јединки које полажу јаја па је размножавање треће генерације кромпировог мољца убрзано, јер му погодују високе температуре.

"Прозивођачима се саветује вађење само оне количине коју могу складиштити истог дана, јер кромпир не би смео остати на парцели да преноћи како се болест не би просирила", објашњава Станковић.

Глас западне Србије

 















Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 





















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 79.792.689 посета
Тренутно на сајту: 205 посетилац(a)