На пролеће се укида вакцинација против свињске куге? 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
На пролеће се укида вакцинација против свињске куге?
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
08.02.2017 | 0 коментар(а)



У Србији тренутно има 3,2 милиона свиња, 40 одсто мање него осамдесетих година. То је, између осталог, последица и свињске куге.

Иако је у последњој деценији било више најава да ће вакцинација против тог вируса бити укинута, надлежни сада кажу да су ближе него икада тој одлуци и да би то могло да се деси на пролеће. У том случају Србија би ускоро могла да добије и дозволу за извоз свињског меса и прерађевина у Европску унију.

Свињска куга је у тадашњу Југославију ушла седамдесетих, из Румуније. Надлежни тврде да је последњи случај регистрован пре седам година у Срему. Свињари и даље редовно вакцинишу животиње. Исто чини и Миливоје Шобић који има 300 товљеника.

"Држава је говорила да ће да се укине пре шест месеци, они то стално продужавају. Онда је то обавеза стално вакцинисати, мора да се прати строго. Ја се надам да ће сада бити задња вакцинација, да би то стварно требало прекинути", каже Миливој Шобић из села Дреновац код Шапца.

Да ли ће и када бити прекинута вакцинација, одлучиће Министарство пољопривреде и Управа за ветерину, и то на основу анализе и процене ризика од поновног јављања вируса. Тренутно се контролишу и дивље свиње.

"Наш је циљ да пре укидања и заустављања вакцинације извршимо максималну вакцинацију комплетног запата. Процена је негде да, ако извршимо вакцинацију 85-90 одсто запата вакцинишемо против класичне свињске куге, створили би се предуслови да уђемо у другу фазу, практично престанка мера вакцинације", објашњава директор Управе за ветерину Ненад Петровић.

Бранислав Недимовић, министар пољопривреде, истиче да је идеја да се од априла до јуна прекине вакцинација.

"Идеја је да у простору од априла до јуна месеца прекинемо вакцинацију, уђемо у један процес мониторинга након ког би били проглашени као слободна земља од класичне свињске куге. Ми у трговини са ЕУ имамо озбиљне проблеме са свињским месом исто тако и за прераду меса које је испод 72 степена топлоте по којој се оно прерађује", сматра Недимовић.

Извоз живих свиња, у време хиперпродукције свињског меса у Европи, кажу упућени, није оно о чему треба размишљати.

"Ако причамо о кулену, ако причамо о чајној кобасици фрушогорској, сувом месу, пршути, то су све производи који имају високу вредност и врло су специфични и могли би да нађу место на захтевном европском тржишту", напомиње Ненад Будимовић из Удружења за сточарство, Привредна комора Србија.

Да се не би поновио сценарио из Хрватске, која је нагло прекинула вакцинацију па је у року од годину, две имала неколико нових жаришта, одсуство вируса мора да се контролише и после прекида вакцинације. До коначне одлуке о укидању те заштитне мере, надлежни позивају власнике да и даље вакцинишу свиње.




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.114.476 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)