Потребно изградити 359 система за пречишћавање вода 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Потребно изградити 359 система за пречишћавање вода
Trenutno na sajtu: 524       |       Podeli:
19.11.2019 | 0 коментар(а)



У Србији се тренутно пречишћава веома мало отпадних вода. У наредних 20 до 25 година у плану је изградња 359 система
Изградња постројења за прераду отпадних вода на Златибору, фото: РИНА

за пречишћавање воде, а за те намене потребно је 5,6 милијарди евра, рекао је данас министар за заштиту животне средине Горан Триван.

Он је, на Скупштини држава чланица - Протокола о води и здрављу који се одржава у Београду, рекао да ће у Србији вода бити чистија када се заврше сва та постријења.

„Морамо да размишљамо како се понашамо према том ресурсу и да се присетимо колико можемо живети без воде", рекао је Триван и нагласио да Србија нема толико воде колико се мисли.

Како каже Србија је 2015. године покренула са италијанским министарством за заштиту животне средине пројекат у 245 сеоских школа у Србији, где је анализирано да ли имају квалитетну пијаћу воду и санитарну заштиту .

Након детаљне анализе , како је рекао, школе које немају адекватну воду за пиће добиле су препоруке како да санирају стања.

Министар здравља Златибор Лончар каже да је Србија у мору проблема са којима се суочава заборавила неке основне ствари као што је ваздух, вода, те да се то код нас некако подразумева.

Напомиње да је Протокол о води и здрављу дошао у право време и да су многи тек сада схватили да ако хоћемо да очувамо и унапређујемо животну средину, морамо тим да се бавимо.

Додаје да Србија има доста изворске, чисте воде која није искориштена, а да ће иницијатива Протокол о води и здрављу да помогне да се у свим срединама обезбеди оно што је основно у школама, болницама, а то је добра и квалитетна вода.

То што је Србија пре неколико година имала поплаве, како је рекао, допринело је да се измене протоколи, да се ураде нове стратегије, користили туђа искуства.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутереш обратио се присутнима на скупу видео линком и поручио да су природни ресурси угрожени зног негативних ефеката и доводе до ширења болести који утичу на најрањивије. Он је позвао на глобалном нивоу да се предузму мере како би се сачувала вода за пиће.

Позвао је све земље да ратификују Протокол о води и здрављу како би се у наредној декади остварили зацртани циљеви.

ГЗС/Танјуг




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.147.947 посета
Тренутно на сајту: 523 посетилац(a)