Радна група за сузбијање болести малина обишла малињаке у ивањичком крају 


U Srbiji danas promenljivo vreme, temperatura do 21 stepen              Đaci u centralnoj Srbiji još danas u školama, a od sutra počinje prolećni raspust              Sutra otvaranje zatvorenog bazena u Gornjem Milanovcu              Za praznike rezervisano više od 80 odsto turističkih kapaciteta u Srbiji              Raspisani lokalni izbori 2. jun u 66 jedinica lokalne samouprave             

 
Радна група за сузбијање болести малина обишла малињаке у ивањичком крају
Trenutno na sajtu: 382       |       Podeli:
23.04.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - Представници Радног тела које је Влада РС, на иницијативу Асоцијације малинара Србије,

формирала како би стручна лица утврдилла зашто се стабљике малина све чешће суше, посетили су десетак домаћинстава у ивањичком крају. У наредном периоду они ће обићи око 2.000 домаћинстава на подручју читаве Србије како би установили реално стање засада, али на основу првих процена малињаци су у веома лошем стању.

Помоћник министра пољопривреде у сектору за рурални развој, Александар Богићевић, као координатор Радног тела за сузбијање болести малине, рекао је да се превасходно морају утврдити и мапирати болести које су присутне у засадима.

,,После тога струка ће дати неко своје мишљење и предлог како да се та ситуација превазиђе. И направити предлог што је најбитније да се неке ствари стратегијски ураде у погледу производње малине, а не да радимо само када се појаве проблеми”, рекао је Богићевић.

Др Драган Раковић из београдског Института за примену науке у пољопривреди, на основу првих прелиминарних резултата, сматра да се ради о пропусту у примени агротехничких мера у прошлој години која је за пољопривреднике била веома тешка.

Домаћин Радне групе данас је био Милован Јовановић из Прилика који има два засада малина на укупној површини од 1,5 хектар. И он се суочио са проблемом сушења изданака. Сматра да се добра цена нашег ’’црвеног злата’’ може постићи побољашњем квалитета засада , на чему сви морају заједнички радити. Када малињак буде давао 20 тона по хектару, моћи ће да се говори о исплативости, каже Јовановић.

На основу добијених резлтата након завршетка анализе малињака, Влада РС изаћи ће са подстицајним мерама и субвенцијама за подизање нових незаражених засада како би се спасла производња ’’црвеног злата’’ у нашој земљи. Субвенције по хектару ће износити и до 5.000.000 динара.

 

ГЗС / Инфо лига

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.275.458 посета
Тренутно на сајту: 383 посетилац(a)