Клот или са месом: Кад Горданин пасуљ замирише сокаком 



 

Клот или са месом: Кад Горданин пасуљ замирише сокаком
13.11.2019 18:02 | 0 коментар(а)



Топола – Пасуљ је храна која је отхранила наше војнике, и сељаке. Кувао се чорбаст у
Гордана Мијаиловић из села Војковци крај Тополе, Фото: Топ Прес

великим лонцима  и јео топао и хладан, за ручак, вечеру и наредног дана. Могао се јести клот па је настала изрека „прост ко пасуљ“ али и са месом. Током зиме, кад је у остави имао џак пасуља, качице масти, брашно, лук и кисели купус, било је сигурно да глади неће бити. А данас, кажу – нема га, слабо се производи, не исплати се.
Ипак, у селу Војковци подно Рудника ово поврће се нашој домаћици итекако исплати. Сваке године га сеје у својој башти и каже да нема захвалније биљке за узгој од пасуља.


Гордана је искористила ветровити дан да овеје пасуљ, Фото: Топ Прес

„Сејемо пасуљ од како сам се удала овде, а томе има више од 30 година. Углавном је то десет до петнаест ари, имамо за нас али и продајемо. Није захтеван за гајење, некада смо га сејали уз кукуруз сада посебно. Одмах после бербе ставља се на скелу да се суши на сунцу да би се одвојио од земље. После сушења се млати, некада смо то радили вилама или мотком сада по некад и трактором погазимо, покупимо и у плеви га чувамо око два месеца“, казала је за ТопПрес Гордана Мијаиловић.
Ветровити дан на селу у јесење дане углавном су домаћице користиле да би овејале пасуљ. Како каже наша саговорница, то више нико не ради, али у њеном домаћинству то се и данас изводи.

„Пасуљ се веје, да би се уз помоћ ветра одстранила плева која се створила кад смо газили пасуљ. То су раније радиле баке а деца су са радошћу ишчекивала тај тренутак. Кад га овејем наставља се даље са припремом за кување а мирис и укус домаћег пасуља не може да се упореди са пасуљем који се купује у продавницама“, рекла је ова вредна домаћица и додала да кад она кува пасуљ цео сокак замирише.
„Прави пасуљ који се производи у баштама и одгаја као некада мора да мирише када се кува. Кад ја кувам пасуљ цео сокак где живимо осети по мирису да се на смедеревцу крчка лонац са пасуљем“, истиче она.
Гордана килограм пасуља продаје по цени од 300 динара. Био бели или шарени подједнако је укусан али и хранљив и здрав.

 



ГЗС / ТопПрес














Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


top pres Topola Gordana pasulj vojnicki kazani selo Vojkovci

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 





























 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
060 5000 150, 032 347 001

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 75.742.586 посета
Тренутно на сајту: 77 посетилац(a)