Пехари са Јаворског сабора двојничара отишли у Љиг и Горњи Милановац 


Vreme danas: popodne kiša, temperatura od 14 do 18 stepeni              Danas isplata redovne naknade za nezaposlene              Peti dan Srpskog festivala svetske muzike              Polaganjem venaca na pet spomenika obeležen Dan opštine Gornji Milanovac             

 
Пехари са Јаворског сабора двојничара отишли у Љиг и Горњи Милановац
Trenutno na sajtu: 278       |       Podeli:
24.06.2019 | 0 коментар(а)



Ивањица - По двадесет чертврти пут, у недељу 23. јуна, на планини Јавор окупили су се свирачи двојница и старих инструмената

Србије како би показали своје умеће и како се чува традиција и изворно народно стваралаштво. Посебно радује учешће младих свирача који похађају школу фруле и двојница и на најлепши начин чувају културолошки идентитет Србије.

Сабор двојничара и старих инструмената Србије категоризован је од Удружења ТИМ Србије другом категоријом манифестација.

Од укупно 49 такмичара, 14 двојничара и 35 свирача на старим инструментима, пехаре за прво место понели су: у старијој категорији, двојничар Милутин Сатарић из Горњег Милановца, одсвиравши песму „ Промиче момче кроз село“ и коло „Девојачко надигравање “, у млађој категорији на двојницама, Марина Стевановић из Палежнице код Љига која има 13 година са песмом „Чобан тера овчице“ и „Златиборским колом “.

Пехаре за прво место на старим инструментима понели су: у старијој категоријии, Драго Матијашевић из Никшића на диплама са песмом “Бјеласицом пасла стада“ и колом „Чобанске мелодије“ а у млађој категорији, Љубиша Ђорђевић, из Бруса који има 16 година на фрули са песмом „Ој ливадо росна траво “ и „Жубор колом“.

Друго место у старијој категорији двојничара освојио је Радослав Станић из Пљеваља а у млађој категорији Сања Милановић из Мионице.
Друго место у старијој категорији старих инструмената освојили су дует Јованка и Љубо Мијајловић из Рашке лист-фрула, а у млађој категорији Јанко Јеличић из Бруса на фрули.

Треће место у старијој категорији двојничара освојио Миљојко Ђоковић из Краљева, а у млађој категорији, Маријана Обрадовић из Краљева.
Треће место у старијој категорији старих инструмената, Милосав Парлић из Краљева на фрули а у млађој, Теодора Коларевић из Бруса на фрули. За сва три места у млађој и старијој категорији на двојницама и старим инструментима подељено је 12 пехара и диплома.

Поред стандардних награда жири је одлучио да додедли награде у виду диплома за: нанмлађег учесника, Милована Симића који има 6 година, за сугестивну интерпретацију Милици Цинцаревић која има 7 година, најбољем младом дуету на фрули Сањи Милановић и Марини Стевановић, за групно свирање трио на фрули Миљојко Ђоковић, Миливоје Марковић и Стојан Шпановић.

У стручном жирију били су: професорка музичке културе из Ивањице, Анита Пешић Ивковић, професорка музичке културе Александра Савић из Врњачке Бање и етномузиколог Дејан Чекановић из Крагујевца.

У ревијалном делу док је жири оцењивао такмичаре, око хиљаду посетилаца манифестације забављао је фолклорни ансамбл Дома културе Ивањица и деца из школе фруле из Бруса а стихове је казивао и песник Живомир Петровић из Горњег Милановца.

Организатори манифестације су : Дом културе Ивањица, Месна заједница Кушићи и Основна школа „Мајор Илић“ из Кушића. Генерални покровитељ општина Ивањица, а манифестацију финансијски подржава Министарство културе и информисања Републике Србије.

Глас западне Србије




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.784.949 посета
Тренутно на сајту: 277 посетилац(a)