Ево који је најбољи начин да заштитите децу од вируса корона 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
Ево који је најбољи начин да заштитите децу од вируса корона
Trenutno na sajtu: 347       |       Podeli:
22.07.2020 | 0 коментар(а)



Проф. др Владислав Вукомановић са Института за здравствену заштиту мајке и детета „Др Владан Чупић

морају примером ставити до знања деци како да се заштите од короне.

Дечји кардиолог са Института причао је и о тестираној деци, клиничким сликама као и процени родитеља када су у питању симптоми. У тој установи тренутно се лечи и петогодишњак позитиван на корону, са упалом плућа.

Када је у питању заштита деце, она уче од родитеља, сматра проф. др Владислав Вукомановић.

„Деца уче од родитеља, наставника и васпитача. Најпре нека родитељи испоштују препоруке и правила, дете неће носити маску ако је не носи родитељ. После друге године, нека дете носи маску прилагођену узрасту и величини лица. Препорука по питању дужине ношења је иста. Ако не може да се оствари дистанца, онда је препоручљиво да дете стави маску. Што је више деце, потреба за маском је све већа. Али када су напољу, тешко је рећи детету да вози бицикл или ролере и стави и маску. Дете мора да зна када да стави маску док је напољу, не можемо заробити дете да носе маску све време, по кући или у парку," рекао је он.

„За дете је веома важно и да пере руке, што ће опет учити од родитеља. Покушајте да спречите контакт руке са очима, носем и устима, јер је то један од начина преноса вируса," рекао је он.

„Око три одсто укупног броја тестираних је било позитивно, до сада десет болесника са позитивним ПЦР тестом. Клиничке слике крећу се од веома благе, до пнеумоније која не захтева респиратор," рекао је он.

На које симптоме родитељи да обрате пажњу?

„Доводе их најпре у Дом здравље, ако имају високу температуру, преко 38,5 или 39 степени. Али још важније је опште стање детета, постоји ли губитак апетита, кашаљ, пролив? Није ово једина инфекција која погађа децу у овом периоду, има и других вируса који подижу температуру. Одласком у Дом здравља процениће лекари да ли би требало да оду у терцијарну установу. Не треба свакако паничити, родитељи знају своје дете и када нам кажу да се дете другачије понаша, знају да му није добро. Узимамо то са великим поштовањем и озбиљно разматрамо њихову оцену," рекао је он.

ГЗС/Мондо




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


deca kovid 19

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.913.220 посета
Тренутно на сајту: 348 посетилац(a)