Три модела здраве исхране који очекују српске ђаке 


Oblačno, povremeno sa kišom, temperatura do 16 stepeni              Srpska pravoslavna crkva i vernici danas obeželavaju dan posvećen Prepodobnom Vasiliju Ispovedniku              Ubijen muškarac u Preljini              Cena jaja na pijacama od 15 do 35 dinara              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?              Na koji parfem želite da mirišete ovog proleća?             

 
Три модела здраве исхране који очекују српске ђаке
Trenutno na sajtu: 755       |       Podeli:
06.03.2019 | 0 коментар(а)



Кувана храна са доста поврћа и обавезним воћем за ужину стандард је који Министарство просвете планира да оствари

кроз Пројекат редизајнирања школских кухиња.
Међутим, кухињу има тек свака пета школа у Србији, а у многе деценијама није улагано, па више и нису у функцији. Зато су осмишљена три модела кроз које се планира увођење здраве исхране за ђаке.
Први модел је да кувају суседне школе које имају већи капацитет.
„Таквим кухињама помоћи ћемо куповином шпорета, фрижидера и опреме која им недостаје, као и ангажовањем додатних кувара. А са локалном самоуправом регулисаћемо питање набавки термос посуда за пренос хране”, наводе за Телеграф у Министарству просвете.

За почетак ће, кажу, новац уложити у око 100 школа у које ће бити уведен једносменски рад.
„Ове школе морају да имају и кухиње и ђачке задруге. Тек када то будемо остварили, прелазимо и на остале школе”, кажу у Министарству.
Други модел се односи на школе које храну набављају преко фирми које се баве кетерингом.

„Ту морамо да поставимо стандард квалитета, односно да намирнице имају што већу нутритивну вредност”, поручују у Министарству.
Ове школе ће се посебно контролисати јер је кетеринг ризичнији у односу на кување у сопственој школској кухињи. Такође, фирме за кетеринг мораће да испуне формулу здраве исхране са почетка текста.

По трећем моделу Министарство пољопривреде снабдеваће школе воћем и млеком.
„Договор министра Шарчевића и Недимовића је да Министарство пољопривреде обезбеди млеко и воће за српске школе. Потребно је да два министарства ураде студију на који начин ће то да буде спроведено, односно да ли млеко и воће иде преко робних резерви или на други начин, о којем је млеку реч (дуготрајно, краткотрајно), које воће (сезонско или не) и слично. Ако договор око детаља буде у марту, што очекујемо, и тада започнемо са израдом студије, реализација пројекта почеће од јесени, односно од школске 2019/2020. године”, кажу у Министарству просвете.
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић потврдио је за Телеграф да је овај пројекат у току.

„Припремили смо Закон о регулисању тржишта пољопривредних производа. Он је основ да реализујемо ову идеју и да, ако све буде ишло како очекујемо, од следеће године снабдевамо школе у пилот пројекту воћем и млеком”, одговара Недимовић.

ГЗС/Телеграф




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 158.084.784 посета
Тренутно на сајту: 756 посетилац(a)