Права реткост у Србији: Бранка из села Липница са поносом води пољопривредно газдинство 



 
Права реткост у Србији: Бранка из села Липница са поносом води пољопривредно газдинство
Trenutno na sajtu: 450       |       Podeli:
08.06.2020 | 0 коментар(а)



Чачак – Жене у српским селима раде од јутра до мрака, врло често без слободног дана у недељи и годишњег одмора.
Бранка Лазовић носилац пољопривредног газдинства, фото: РИНА

На њиховим леђима највише је обавеза, али и поред тога, тек свака шеста је у катастар уписана као власница имања. Међутим, поједине жене на селу су за свој вредан и предан целодневни рад, од својих мужева ипак добиле признање и постале носиоци пољопривредних домаћинстава.

„Пре двадесет година сам остала без посла и почела са мужем да се бавим сточарством на породичном имању. Недостајале су ми године до пензије, тако да као власница имања уплаћујем пензијско осигурање. Посла има пуно, од јутра до мрака, нарочито у овим месецима, али не жалимо се. Ко хоће да ради, увек има шта. “, рекла је Бранка Лазовић из села Липнца код Чачка, за РИНУ.

Нове анализе НАЛЕД-а показале су да у сеоским срединама 84 процената жена нема никакву непокретност на своје име. У Србији је само пет до десет посто домаћинстава регистровано на жене, а међу њима је најмање пољопривредница млађих од 40 година, око један одсто. У скоро свим домаћинствима и даље се питају мушкарци, а разлоге за то многи виде у породичним односима и патријахалној средини.

„Вероватно је мој муж либералнији од осталих и препустио ми је домаћинство. Увек сам имала његову подршку и нисмо делили послове искључиво на мушке и женске, већ смо све радили заједно”, каже Бранка.

Европска унија кроз своје програме улаже скоро 175 милиона евра у пољопривреду Србије, а из државног буџета такође се издвајају милиони динара за подстицај жена. Ипак, поред свих ових бенефиција, њима је потребнија подршка укућана и мушкараца са којима живе, како би жена попут Бранке, на коју се води породично имање, било све више широм земље.

РИНА/ГЗС




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


branka selo lipnica

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.715.626 посета
Тренутно на сајту: 451 посетилац(a)