На Руднику откривен вински подрум из средњег века 


U Srbiji danas oblačno, mestimično kiša              Razlog havarije je obrušavanje zemlje, evo do kada će biti rešen problem sa vodom u Aveniji              Sutra Forum poslodavaca u Čačku, 10. maja u Gornjem Milanovcu              SNS Čačak - Čačanska opozicija ko pile u kučinama             

 
На Руднику откривен вински подрум из средњег века
Trenutno na sajtu: 352       |       Podeli:
03.10.2018 | 0 коментар(а)



Горњи Милановац - Крај десете кампање археолошких истраживања на Руднику открио је намену

објекта који се истражује на локалитету Дрење - Којовача од 2017. године. У питању је велика грађевина, са два улаза, која је сачувана у зони подрума, са уклесаним каналима за дренажу. Просторија је служила за складиштење робе, у првом реду течности, а највероватније вина. Аналогије смо пронашли у Шпанији и Италији, где су сачувани и представљени јавности средњовековни подруми за вино. Канали за дренажу су карактеристични за просторије где се очекује изливање течности. У зидове објекта су уклесане просторијице које су се користиле за чување робе, а служиле су као хладњаци. Овакав објекат до сада није истраживан у Србији.

Рударство је утицало да на Руднику буде подигнуто урбано насеље и отворен трг, што је за собом повукло и развој трговине. Дубровачки трговци су доносили на руднички трг тканине, со, вино... а откупљивали метал, кожу, восак, крзна, стоку...

Са друге стране у историјским изворима је забележено да су и на Руднику постојали виногради.

Изузетно задовољни досадашњим резултатима, руководиоци истраживања др Дејан Радичевић са Филозофског факултета и Ана Цицовић из Музеја рудничко - таковског краја, се захваљују власницима имања, колегама и свима онима који су на било који начин помогли и подржали вишегодишња ископавања.

Екипа на крају истраживања, фото: Музеј рудничко - таковског краја

Истраживања на Руднику су започета 2009. године. У почетку су финансирана средствима Општине Горњи Милановац и Музеја рудничко - таковског краја, а од 2011. године су суфинансирана од стране Министарства културе. Поред Којоваче, на Дрењу су истраживани и локалитети Двориште С. Марковића, Стационар и Имање Никића, као и локалитет на Маџарском брду. До сада су откривени остаци православне и католичке цркве, резиденцијална грађевина са живописом и један стамбено - економски објекат. Следеће године, истраживања се настављају на новим локалитетима на Руднику, што је и била почетна идеја пројекта.

 

 

Глас западне Србије

 




PODELI:










Пошаљите ову вест Вашим пријатељима!
ovde slika


rudnik gornjimilanovac vino podrum srednjivek otkrice

Оставите коментар

Коментари који садрже псовке, увредљиве, вулгарне, шовинистичке или претеће поруке неће бити објављени. Мишљења изнешена у коментарима су приватно мишљење аутора коментара и не одржавају ставове Гласа Западне Србије.

Ваше име:
Ваш коментар:

Спам заштита:

 

Коментари посетилаца (0)

Вест нема коментара.
Будите први који ће коментарисати ову вест!


 















 


 

© Глас Западне Србије
Жупана Страцимира 9/1, Чачаk
032 347 001
redakcija@glaszapadnesrbije.rs

Импресум

Статистика сајта:
Прес: 157.902.791 посета
Тренутно на сајту: 351 посетилац(a)